Kirkkojen perusta on turhan hapero

Sunnuntai 12.3.2017 klo 11.02 - Kauko Niemi


Jos ja kun kirkkojen tulkinnoissa on jatkuvasti, vuosikymmeniä kestäviä tulkintakiistoja ja repiviä riitoja, niin perusteet eivät voi olla kovinkaan vahvat. erityisesti tämä ilmenee ihmisten seksuaalisuudesta johtuvista tulkinnoista.

Kirkkojen perusteet eivät voi olla oikeita eikä pitäviä, jos niihin ei löydy ymmärrettäviä luonnon mukaisia selityksiä. Ne ovat keksittyjä.

Ihmisen seksuaalisuutta ei voi muuttaa, mutta raamatun tai muiden oppien tulkintaa seksuaalisuudesta voisi muuttaa vaikka yhdessä yössä. Seksuaalisuus on synnynnäinen ominaisuus ja se ei ulkoisilla selittelyillä muutu.

Suomessa kirkko laahaa jäljessä oppiriitojensa takia. Yhteisymmärrystä ihmisyydestä ja ihmisen seksuaalisuudesta ei synny kuin vasta käytännön pakon kautta. Arkkipiispa Kari Mäkinen arvioi Ylen haastattelussa eilen, että uudesta avioliittolaista syntyy kaikkia osapuolia tyydyttävä tulkinta, kuten on syntynyt vaikkapa naispappeudesta.

Monta astetta vakavampia seurauksia on syntynyt monissa muissa kirkkokunnissa, kun ihmisen seksuaalisuutta yritetään tukahduttaa kokonaan. Kirkkojen piirissä pedofiilitapaukset ovat vuosien saatossa olleet tämän tästä esillä.

Parhaillaan Austaraliassa kuninkaallinen tutkintakomissio selvittää yhdistyneen kirkkokunnan ja jehovantodistajien kieroutunutta käytöstä. Tutkimusten mukaan yhdistyneen kirkon piirissä on sen 40-vuotisen toiminnan aikana tullut ilmi 2 500 lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta. Kirkko on maksanut 255 uhrille kaikkiaan 17,5 miljoonaa Australian dollaria eli 12,4 miljoonaa euroa korvauksina.

Paavi Franciscus sanoi viime viikolla, että hän on valmis harkitsemaan naimisissa olevien miesten hyväksymistä papeiksi. Yhtenä käytännön syynä on pula papeista katolisessa kirkossa. Reutersin mukaan muutos olisi vallankumouksellinen ja kohtaisi todennäköisesti myös vastustusta. Pappisvalan vannoneille naimattomille miehille tämä ei kuitenkaan tarkoittaisi lupaa avioitua.

Siis kuka ryhtyisi papiksi ja kieltäytyisi loppuelämäkseen yhdestä ihmisen perustarpeesta, seksuaalisuuden toteuttamisesta luonnollisella tavalla. Mitä se sitten kenenkin kohdalla tarkoittaakaan.

Patoutunut seksuaalisuus purkautuu joka tapauksessa ja harvojen tilaisuuksien tullessa saa piilotettuna vähemmän luonnollisia piirteitä. Korostettakoon, että seksuaalisuus tarkoittaa paljon muutakin kuin seksiä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini