Olisi aika lopettaa alkoholin ihannointi

Sunnuntai 7.8.2011 - Kauko Niemi

Anders Behring Breivik oli Oslon pommi-iskuun ja Utøyan ammuskeluun syyllistyessään päihteiden vaikutuksen alainen, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Poliisisyyttäjä Christian Hatlon mukaan asia on varmistunut pidätysten jälkeen otetuista verikokeista.

No pikku hiprakassahan sitä tulee tehtyä yhtä jos toista. Maanantaiset keskustelut työpaikoilla ja kouluissa ovat lähinnä kehuskelua, kun tuli vedettyä lärvit tai ainakin melkein. Kaikkea en muista, mutta kuuleman meillä oli v*tun hauskaa.  Pari kaveria katosi, mutta onneksi löytyi myöhemmin.

Ei multa mitään puutu – on yksi yleisimmistä päivityksistä Facebookissa. Ystäviä, ruokaa ja hyvää viintä. Elämä on täydellistä. Kuitenkin useimmissa tapauksissa hyvän ruoan maku jää viinin jalkoihin.

Mikä on tämä suomalainen kulttuuri, jossa itseään kehutaan ja muita ihannoidaan vain alkoholin kautta. Alkoholinäkökulmassa häviää vaatimattomuus ja perisuomalainen kateus. Meillä jopa useita asioita saadaan julkisesti anteeksi ja ymmärretään sen takia, että oltiin hieman syyntakeettomia.

Pojat on poikia lätkäjengissäkin ja pitäähän sitä. Tämä sama asenne välittyi varsin selvästi jääkiekon MM-karkeloissakin.

Toivottavasti poliisi ei kuitenkaan lähde tähän sattuuhan sitä -kelkkaan, sillä joka neljäs kuoleman tuottanut kolari Suomessa ajetaan enemmän tai vähemmän kännissä. Se on paljon ja siihen hallituksen tavoite puolittaa onnettomuudet, ei auta mitkään tekniset ratkaisut, jos asenne ei muutu.

Useissa muissa kulttuureissa alkoholi ei alkuunsakaan ole asia, jolla kehutaan ja retostellaan. Alkoholin käytöstä puhutaan julkisesti yhtä vähän kuin seksistä.

Meillä meni parisenkymmentä vuotta, kun miehekkäistä tupakoitsijoista tuli luusereita. Asenteet on mahdollista muuttaa, jos niin halutaan. Asenne alkoholia kohtaan on mahdollista myös muuttaa ja se tuottaisi vain pelkkää hyvää ainakin liikenteessä, terveydessä ja kotien rauhassa - 20 vuoden kuluessa.

ps.

En ole absolutisti, eikä minulla ole mitään muutakaan vakaumuksellista taustaa tuoda ajatuksiani esiin tästä aiheesta. Muutama läheinen kokemus on alkoholin liiallisesta käytöstä. Vihjeeksi mainittakoon, että minulle ei kannata kehuskella, yhtään irtopistettä ei heltiä.

Lue aiempi blogini samasta aiheesta:
Eilen kuoli 8, tänään kuolee 8 ja huomenna kuolee 8

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alkoholi, Breivik, tupakka

Tupakat pois ja piiput piiloon ? enemmän asennetta kuin määräyksiä

Tiistai 11.1.2011 - Kauko Niemi

Etelä-aasialainen Bhutan on ottanut vuoden alusta käyttöön ankarat keinot tupakanvastaisessa taistelussa. Poliisi voi tehdä tupakoitsijoiden koteihin etsintöjä salakuljetetun tupakan löytämiseksi. Tupakanetsinnän avuksi on tulossa myös erityiskoulutettu koira.

Bhutan pyrkii maailman ensimmäiseksi täysin tupakoimattomaksi maaksi. Buddhalaisessa maassa ajatellaan, että tupakointi on pahaksi karmalle.

Tupakan myynti kiellettiin Bhutanissa jo vuonna 2005, mutta tupakan salakuljetus Intiasta kukoistaa yhä, eikä kiellolla ole käytännössä ollut paljoakaan vaikutusta, vaikka tupakan myynnistä voi saada viisi vuotta vankeutta.

Tupakkataistelu on tuttua kotomaassammekin. Ruuvia on kiristetty lain voimalla vuosi vuodelta. Uskon kuitenkin, ettei mikään laki sinänsä estä kössyttelyä. Laki vain tukee sitä asennemuutosta, mikä on tapahtunut vuosien varrella. Tupakoitsijasta on tullut toisen luokan kansalainen, jota pidetään heikkoluonteisena lintsarina.

Aikoinaan vieraat suuremmitta kyselyittä pistivät olohuoneen sohvalla tupakaksi. Vierailun jälkeen kuluikin sitten viikko tuuletteluun. Nyt ei sellaista enää tapahdu. Ei ainakaan meillä.  

Asennemuutoksen iskostuttua syvälle, tupakkalait voitaisiin jopa purkaa. Ne ovat asennemuutoksessa tehtävänsä tehneet.

Itse lopetin parikymmentä vuotta sitten. Sopivan hetken tultua lopetus oli kertakaikkinen. Kertaakaan ei sen jälkeen ole tehnyt mieli. Tupakan hajukaan ei vaikuttanut mitenkään päätöksen pitävyyteen. Vasta nyt alkaa olla oireita, että tupakanhaju tuntuu epämiellyttävältä. Tämän oman lopettamiseni taustalla oli alitajuntani onnistunut manipulointi. Alitajuntahan ohjaa toimintaamme, eikä siihenkään ole lainsäätäjillä mitään roolia.

Varteenotettavin ja hienon esimerkki tulee afrikkalaisesta Kamerunista. Siellä tupakointi ja tupakan myynti on sallittu, eikä sitä millään tavoin rajoiteta lailla. Siinä yhdyskunnassa tupakointi vain on aina ollut hyvin halveksittavaa. Tupakointi ja huoraaminen ovat yhtä syntistä puuhaa.

Kamerunissa erittäin harva tupakoitsija pääsee esimerkiksi naimisiin. Tai jos onnistuu siipan jollakin keinoin vokottelemaan, niin perinteisiä häämenoja boikotoidaan ja häävieraita on vain kourallinen. Tavallisissa, jopa köyhänkin perheen häissä on vähintään tuhat vierasta.

Asenteen voima on suuri asiassa kuin asiassa. Toivon jonakin päivänä huomaavani, että asenne kääntyy myös alkoholin suhteen. Nythän sitä ollaan sitä suurempia sankareita mitä rajummin on ryypätty. Sitä sivistyneempi olet mitä enemmän osaat niin sanottua viinitietoutta. Ja jos et ota, joudut sepittämään jonkin syyn.

Jos asenne olisi toinen, niin esimerkiksi joka neljäs kuolonkolari jäisi tapahtumatta.

1 kommentti . Avainsanat: Tupakka, alkoholi

Eilen kuoli 8, tänään kuolee 8 ja huomenna kuolee 8

Keskiviikko 30.12.2009 - Kauko Niemi

Suomessa kuolee keskimäärin joka päivä kahdeksan ihmistä alkoholin vaikutuksesta. Helsingissä kuolee nyt vuodessa 124 naista alkoholin liikakäytön seurauksena, kun vuonna 2000 määrä oli yli puolet vähemmän.

Tänäänkään en nähnyt päivän lehdessä enkä muissakaan tiedotusvälineissä yhtään uutista alkoholiin kuolleesta ihmisestä. Sen sijaan uutisia riittää liikenneonnettomuuksista, joissa peltiä ja muovia ruttaantuu lumisessa liikenteessä.

Sen sijaan ei ole vaikea löytää informaatiota ja suosituksia millainen viini sopii nakkien ja perunasalaatin kanssa. Ei ole vaikeaa löytää tietoa millaista kuohuviiniä fiksu ja sivistynyt ihminen käyttää vuoden vaihteessa.

Informaation sävy on selkeä. Olet sivistymätön moukka jos kuohuviinipullo ei poksahda tai et valitse asiantuntijoiden ja alan erikoislehtien suosittelemaa viintä.

Olen aiemminkin ihmetellyt sitä intoa millä tupakoitsijoita paimennetaan ja ahdistellaan ja kuinka ylevää ja hienoa on ryypätä. Tilanteen pitäisi olla juuri toisin päin.

Espoossa kielletään tupakointi kaupungin työpaikoilla. Nuoriso parlamentti esittää ettei bussipysäkillä saisi tupakoida, mutta he eivät ota mitään kantaa pussikaljaporukoihin.

Tarvitsemmeko todella alkoholisuosituksia nakkien ja perunasalaatin huuhteluaineeksi. Etenkin kun joka päivä kuolee kahdeksan ihmistä tämän liemen aiheuttamiin ongelmiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: alkoholi, tupakka,

Pirun hyvä laki osui väärään kohteeseen

Keskiviikko 23.1.2008 - Kauko Niemi

Tupakkalaki on toteutunut todella hienosti ja nimenomaan asennetasolla. Kukaan vieraistani ei ole enää aikoihin kysynyt, että saanko polttaa olohuoneessani. Näin tapahtui vielä pari vuosikymmentä sitten. 

Enää ei ole fiiniä, ei miehekästä, ei mitään extra-fiilistä polttaa tupakkaa. Malboro mies ei tallustele rehvakkaasti, vaan värjöttelee jossakin syrjäisessä paikassa häpeissään, kun ei pysty muuttamaan tapojaan. Tällainen asennemuutos on arvokas, jota nyttemmin laki on edesauttanut.

Todella sääli, ettei aikoinaan tajuttu, että muutos olisi pitänyt tapahtua mieluummin alkoholin kuin tupakan suhteen. Todella hienoa, kun Kännikapina aloittaa edes nyt tämän asennemuutoksen.

En ole kuullut että yksikään tupakoija olisi tupakan takia aiheuttanut kuolemaan tuottavia auto-onnettomuuksia. En ole kuullut, että raakoja murhia olisi tehty nikotiinin vaikutuksen alaisena. En ole kuullut, että perheväkivallan syynä olisi ollut tupakka. En ole kuullut että tupakka olisi aiheuttanut lennon keskeytyksen ja häirikön poistamisen. En ole kuullut, että joku olisi menettänyt työpaikkansa tupakan takia, paitsi silloin kun hankkinut itseaiheutetun kuolemaan johtaneen syövän.

Siis hienoa, että näin topakasti on ajettu savutonta maailmaa. Ja viimeistään nyt on aika saada aikaan sama muutos alkoholin suhteen.

Miksi maan suurin päivälehti Helsingin Sanomat ja monet muut tekevät viiniarvosteluja ja luovat jotenkin hienoa viinikulttuuria. Miksei sitten sikariarvosteluja?

Miksi kirkko tarjoaa ehtoollisviiniä (onneksi alkoholitonta) kaiken synninpäästöksi? Miksi viininmaistaja ravintolaseurueessa on jotenkin muiden yläpuolella.

Miksi eri tilaisuuksissa alkoholittoman vaihtoehdon puute paljastuu vasta tilaisuuden ollessa vauhdissa ja sitten sählätään suurin elein, kun tuo törppökin tuli tänne sekoittamaan ”hyvät” järjestelyt.

Itselleni alkoholin vajaakäyttö (verrattuna keskimääräiseen) tuli sivutuotteena kun heräsin elämän laadun parantamiseen. Minulla ei koskaan ollut illalla niin hauskaa, että olisin kestänyt sen nuhjuisen olon aamulla ja seuraavana päivänä. Saman tuomion saivat kaikki muutkin nuhjuisen olon aiheuttaneet asiat. Kuten turha valvominen.

Kohdallani selittelyä sai kestää noin 15 vuotta – onko sinulla ollut ongelmia alkoholin kanssa, kun et uskalla ottaa. No ota nyt. Yksi lasillinen, ilonpilaaja, pitääkö sitä nyt olla noin tiukkapipoinen. Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Alkoholin käytössä näyttää olevan vain on-off-asento. Nyt kun ei enää kysellä, niin myös varataan vesi valmiiksi vaikka toki voisin silloin tällöin ottaa lasillisen hyvän ruuan kanssa. Omituinen tyyppi kun ei pysty päättämään ottaako vai ei!

Jonkinmoinen ongelma on edelleen se, että olen erinomainen kokki ja vieraana saavat maukkaita ja erikoisia tarjoiluja – ilman alkoholia. Sherry, ja viini on jo useimmiten valmiiksi ateriossa.

Tiukkapipoisimmat vetoavat etiketteihin. Kuuleman mukaan etiketteihin kuuluu tarjota sitä sun tätä. Onneksi olen sen verran vahva kulkemaan omia polkuja ja noudattamaan ikiomia etikettejä niin kuin se Malboro-mies teki aikoinaan.

Onnea kännikapinalle – Anna lapselle raitis joulu – ja kaikille asian eteen työskenteleville. Aloitetaan vaikka etikettikirjojen uusintapainoksilla.

ps.

edellisissä blogeissani ihmettelin Canonin markkinointia. Väliaikatietona mainittakoon, että hyvitys raha ilmestyi tililleni tasan kuukauden kuluttua ostopäivästä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tupakka, alkoholi