Facebook tanssii nuoralla

Sunnuntai 15.4.2018 klo 9.11 - Kauko Niemi

Olen ollut Facebook-käyttäjä lokakuu 2008 lähtien ja kaiken aikaa minua on häirinnyt se ota tai jätä mentaali. Facebookin omaehtoinen toiminta ei kunnioita käyttäjien mielipiteitä eikä sen enempää valtakuntien lakeja. Vaan se on julkistanut omaehtoisesti ja omia tarkoitusperiä varten toimintoja, joiden käytössä ei ole ollut vaihtoehtoja.

Palvelun rakentaminen on ollut varsin juoni, sillä se koukuttaa helppokäyttöisyydellään ja ihmisen riippuvuuteen tähtäävillä toiminnoilla. Ja missään vaiheessa palvelun juonta ei ole paljastettu kenellekään. Ilmassa on vaan arvailuja, kuinka se toimii ja sitten jos jotakin paljastuu, niin pian se on muutettu.

Toisaalta FB on teknisesti rakentunut niin kuin verkkopalveluja tulisikin rakentaa – jatkuvia pieniä muutoksia, joilla testataan käyttäjien reaktioita. Myönteiset otetaan käyttöön ja heikosti noteeratut siirretään syrjään. Tätä testaustahan tapahtuu pienissä erissä maa- ja kulttuurilähtöisesti.

Yhdysvalloissa toimitusjohtaja Mark Zukkenbergin kuuleminen on selkeästi osoittanut, etteivät senaatin jäsenet ole kovinkaan perillä koko toiminnasta. Kuinka olisivatkaan, kun alan ammattilaisetkaan eivät ole pystyneet määrittelemään toimintaa.

Toisaalta vaikuttaa, ettei Zukkenberg näytä tietävän itsekään kovin tarkkaan. Tarjoilee joitakin näennäisiä muutoksia ja lupaa selvittää toimintaa.

Yleensä nettipalvelut ovat varsin kilttejä ja käyttäjille annetaan mahdollisuus muokata omaa toimintaansa ja mahdollisuus omien tietojen suojeluun hyvinkin yksityiskohtaisesti. Läpinäkyvyys on yksi luotettavuuden ja uskottavuuden peruspilareita.

Nyt nämä kaksi asiaa on tullut todeksi Facebookin kohdalla pahimmalla mahdollisella tavalla. Nyt ollaan tultu ensimmäiseen tienhaaraan, jossa tarkoitusperät pyhittävät keinot. Ihmisten tiedot ovat kauppatavaraa, eikä näytelmän loppuesiriippua ole suinkaan laskettu. Ei olisi mikään yllätys, vaikka paljastuisi, että Facebook itse on ollut arkkitehtinä Cambridge Analytical-tapauksessa.

Nyt Facebook tanssii nuoralla. Jos se joutuu nöyrtymään eri maiden lainsäädäntöjen edessä ja jos se joutuu nöyrtymään käyttäjien edessä, niin se ei ole enää Facebook, vaan jokin muu tavallinen palvelu. Muutos tuskin onnistuisi edes kyseisen yrityksen sisäisen kulttuurin syystä. Organisaatiostahan on tihkunut asenteellista tietoa, että meille on kasvu tärkeämpää kuin jonkun yksittäisen ihmisen henki.

Maailmalla pyörii jo kymmeniä miljoonia kerännyt adressi, jossa käyttäjät ilmoittavat lopettavansa Facebookin käytön, mikäli eivät voi itse vaikuttaa tietojensa jakelua ja salassapitoa.

Facebookista on tehty kanteluita tietosuojavaltuutetuille useissa maissa Cambridge Analaytica -skandaalin jälkeen.

Norjalainen teknologiasivusto NRKbeta kertoo, että EU:n tietosuojalain rikkomisesta on tehty valituksia Norjassa, Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa, Italiassa ja Kreikassa. Norja ei ole EU-maa, mutta se haluaa noudattaa samoja tietosuojalakeja.

Vaikutusvaltaisia yksityishenkilöitä on myös ilmoittaneet lopettavansa palvelun käytön ja julkituoneet perustelut ja luottamuspulan.

Jos Facebook aiempien lupailujensa mukaan alkaisi käyttämään eurooppalaisia tietosuojakäytäntöjä, se ei todella olisi Facebook.

Kuinka moni käyttäjä sitten on aidosti kiinnostunut omien tietojensa käytöstä, on iso kysymysmerkki. Monelle riittäisi, että on rehellinen itselleen ja jättää julkaisematta kaikki toisia ihmisiä koskevat tiedot sekä pitää Facebookin teknisesti täysin erillään muista palveluista auttaa jo pitkälle.

Toisaalta täytyy myös muistaa, että osa käyttäjistä jopa tykkää siitä, että heille tyrkytetään tuotteita, jotka silottavat heidän elämäänsä. Kokonaan toinen asia on se, että tiedoilla sekoitetaan demokraattista yhteiskuntaa.

Jos tällä hetkellä olisi joku joka pystyisi per heti tarjoamaan vastaavaa palvelua, hetki olisi mitä suosiollisin. Toisaalta ei olisi ennennäkemätöntä, jos Facebook ei selviäisi tästä farssista. Kun vain muistelemme miten kävi sellaisille valtiaille kuin IBM:lle tai Nokialle.

Oma veikkaukseni on, ettei Facebookilla ole suurtakaan roolia neljän vuoden kuluttua, mikäli se jatkaa Facebookina.

 

 

Tämä blogi on kuultavissa maanantaina 16.4.2018 Espanjassa toimivan Finnradio.fm nettiradiossa klo 21:30 Suomen aikaan.

 

Lue myös edellinen blogini

http://kauko.niemi.palvelee.fi/blogi/2018/04/07/24243

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Facebook, Cambridge analytical, henkilötiedot