Hesarin testin mukaan minun kannattaisi opiskella Insinööriksi ? näin olen epäillytkin.

Keskiviikko 29.1.2014 klo 12:54 - Kauko Niemi

Tämän päiväisen testin tulos: Tekniset ja luonnontieteelliset ongelmat kiehtovat sinua. Haluat ymmärtää, minkälaisen logiikan mukaan laitteet toimivat. Jo lapsena purit vanhempiesi kielloista huolimatta vempaimia osiin nähdäksesi, miten ne on koottu. Insinööritietteitten laajasta kirjosta voisi löytyä sinulle koulutusala. Uusien koneiden suunnittelijaksi saat hyviä valmiuksia tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmasta, jossa opiskelu kestää neljä vuotta. Jos olet kiinnostunut käytännön tietotekniikasta, ammattioppilaitoksien tietoliikennetekniikan perustutkinnon suoritat kahdessa-kolmessa vuodessa.

Aikoinaan muutin taloon, jonka sauna ei lämminnyt tarpeeksi. Rakentaja vähätteli minun saunatottumuksiani, ettei sen nyt niin kuuma tarvitse olla. Lainasin silloiselta työnantajaltani Honeywellilta lämpöpiirturia, joka piirsi 15 eri anturin mittaamaa saunan lämpötilaa 24 tunnin ajan. Komean viileä saunakäyrästö.

Faktat olivat korutonta kerrottavaa, kun korkein lämpötila oli 63 astetta. Tämän jälkeen rakentaja rakensi saunan uudestaan ja kas siellä oli nautinnolliset löylyt.

Ja mitäs sanotte viimeaikaisista toiminnastani olisiko minusta oikeesti insinööriksi. Tänään olen mitannut nelisen tuntia langattoman lähiverkon nopeuksia ja todennut Surface tablettini langattoman nettiyhteyden putoavat dramaattisesti, kun kytken bluetoothin päälle, saati kytken jonkun langattoman laitteet vielä toimimaan.

Hankin uuden kaapelimodeemin, jossa taajuutta pystyy nyt vaihtamaan 2,4 GHz viiteen gigaan. Sattuu näet Surfacen wlan- ja bluetooth antennit ja koodinpätkät olemaan niin kelvotonta toteutusta, että samalla taajuudella toimiessaan ne sotkeentuvat näppäryyteensä.

Se on kuitenkin mahdollista tehdä ihan kunnollisestikin. Nokian Lumioissa on parhaimmillaan seitsemän eri antennia ja kykenevät hoitamaan erilaisia tehtäviä ihan sulassa sovussa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, etten tabletilla voi katsoa keittiön pöydällä aamu-tv:tä ja kuunnella lähetyksen ääntä langattomasta kaiuttimesta.

Toinen lähiajan insinööricase. Eilen onnistuin vihdoin ja viimein saamaan yhtenäisen maailman kotikoneen, tabletin ja puhelimen välille. Soitin Microsoftin tukeen muutamia kertoja ja sain aina erilaisia vastauksia. Luin varmaan satoja nettisivuja, joissa vain kerrottiin, että voit tehdä sitä sun tätä, muttei perusperiaatteita miten.

Insinööri luonteeni rupesi vihdoin ja viimein tietämään mitä pitää tehdä, kun tajusin mihin kaikki perustuu. Microsoftin tuen lohdutus, siitä, ettei sinun tarvitse ymmärtää perusteita, sillä kyllä ne tiedot siellä pilvessä yhdistyvät, eivät juurikaan auta jos en ymmärrä mitä tietoja siellä yhdistellään. Tämän kaiken pystyisi kertomaan puolessa A4:ssä, joka jälkeen, ainakin insinöörikäyttäjä pystyy päättelemään tekemisiään.

Mutta kun markkinointimielessä kaiken pitää näyttää niin helppokäyttöiseltä, vaikkei olekaan. Kunnon manuaalit takaisin!Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tekniset periaatteet, käyttöohje, Microsoft, Surface

Kun myyntimateriaalista syntyy käyttöohje

Tiistai 26.2.2013 - Kauko Niemi

Kerrankin olisin valmis lukemaan käyttöohjeita, jotta oppisin käyttämään Windows 8. Vaan en löydä käyttöohjeita enkä opi.

Väistämättä tulee mieleeni oma sisäinen ohjeeni vuosien takaa, kun kuuntelin tiedotustilaisuuksissa insinöörejä ja luin heidän lehdistötiedotteita.

”Tietokoneella voidaan käsitellä tietoa.” Kaikkea voidaan tehdä, mutta mitä sitten oikesti tehdään ja miten. Tietokoneella voidaan käsitellä tietoa, mutta normaalisti sillä keitetään kahvia. Niinkö?

Windows 8 käyttöohjeistus on suoraa myyntimateriaalia. Lukuisat videot kertovat kuinka voit muokata sitä hankalaa etusivua. Kuinka voit sipaista oikealta tai vasemmalta, ylhäältä tai alhaalta sen sijaan että kerrottaisiin kuinka monta ylimääräistä toimenpidettä sinä joudut tekemään entiseen verrattuna, jossa kaikki oli nähtävissä yhdellä silmäyksellä.

Ohjeissa kerrotaan kuinka voit yhdistää vaikkapa sen office-outlookin Microsoft-tilin uuteen outlookiin eikun hotmailiin eikun mikä sen nimi nyt missäkin tekstikappaleessa onkaan. Yksikään video tai teksti ei kerro tarkkaan miten se yhdistäminen, synkronointi tehdään.

Kaiken maailman asioita voidaan tehdä  - mutta tarkasti ottaen miten? Siihen sai aikoinaan vastauksen vaikkapa käyttöohjeesta, käyttäjän käsikirjasta. Nyt olisi tarpeen myös kertoa kun ennen teit näin, niin nyt se tehdään näin.

Pelkkien kukkaketovideoiden ja onnellisesti hymyilevien ihmisten katselu ei auta rakentamaan itselle työympäristöä, missä samat tiedot ovat aina käytettävissä. Missä jokainen työrupeama vaatii 3-5 sovelluksen samanaikaista käyttöä ja 5-10 nettisivun samanaikaista aukioloa ja niiden välillä loikkimista mahdollisimman pienellä klikkausten määrällä.

Tämän päivän netillä ja videoilla pystyy rakentamaan vaikka minkälaisen matriisin ja antamaan ohjeet miten asia hoidetaan, eikä mitä voidaan hoitaa.
Oletko yrittänyt Windows 8 ja IE 10 yhdistelmällä ladata koneellesi Adoben Flashia. Pääset sellaiseen luuppiin, ettei ole tosikaan. Mene työpöydälle ja tee se Firefoxilla ja Flash asentuu koneellesi kahdella klikillä.

Minä lasken toimintojen käytettävyyttä kuinka monella klikkauksella tai sipaisulla pääsen käsiksi asiaan. Kaksi on aika siedettävä.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Windows 8, käyttöohje, video, käytettävyys,