Nokia loivensi Vanjoen intoa

Tiistai 27.4.2010 - Kauko Niemi

Nokian Anssi Vanjoki uhosi pari viikkoa sitten, että kännykkäkamerat syrjäyttävät pian jopa digitaaliset järjestelmäkamerat.

Vanjoki sai huutia lausunnostaan ja lausunto osoitti taas jälleen kerran Nokialta tai vain Vanjoelta insinöörimäistä lähestymistä asiaan.

Tänään julkaistussa N8 puhelimessa on toki 12 megapikselin kenno ja tunnettua lasinhiontaa, mutta megapikselit eivät tee kameraa ammattilaisten työvälineeksi. Ehkä Vanjoella on ollut varaa kuvauttaa muilla kun käytännön kokemus on jäänyt puuttumaan.

Nokian tämän päivän tiedotteessa N8:aa verrataan kompakteihin digikameroihin. Tuossa vertauksessa ollaan oikealla hehtaarilla. Silti epäilyttää etteikö ”oikeilla” kameranvalmistajilla olisi jäänyt 100 vuoden kokemuksesta mitään valttikorttia hihaan.

Omalta työuraltani muistan vähän saman tyyppisen tilanteen 80-luvun lopulta. Hewlett-Packard julkaisi toimistoihin ja jopa koteihin soveltuvan laser-tulostimen. Silloiset insinöörit hehkuttivat markkinoille tulevasta julkaisujärjestelmästä.

Tulostimessa kun näet oli valittavissa useampia kirjasimia. Syntyi melkoinen kahina, kun probakandamaakari Niemi ei suostunut tiedotteissaan tuollaista nimeä käyttämään.

Muutaman kerran olin reilun 10-vuoden aikana painotöitä teetättänyt ja käynyt kirjapainoissa, enkä kokenut suurtakaan uhkaa kirjapainojen puolesta.

Kännykkäkamerakokemuksiakin on. E71:llä en ole saanut kertaakaan julkaisukelpoisia kuvia en edes nettiin. 3,2 megapikseliä ei riitä mihinkään ja puhelimen ergonomia ei millään tavoin tuo tärähtämättömiä kuvia. N97:n 5.0 megapikselillä olen saanut alle 10 julkaisukelpoista kuvaa nettiin.

Itse laitteet sinänsä ovat aivan käyttökelpoisia. E71 itseasiassa paras Nokian puhelin mitä olen omistanut ja N97 nyt usean ohjelmistopäivityksen jälkeen riittävän vakaa.

Niin miksi sitten käytän Nokiaa. Ylivertaisuus ja asia numero yksi löytyy synkronoinnista tietokoneen kanssa.  En voisi kuvitella käyttäväni iPhonea ja pc:tä jossa elämän tärkeät tiedot pyörivät Outlookissa.

Ja siirtyminen kokonaan mac-maailmaan olisi kuin muuttaisin Etu-Töölöstä Kaunissaareen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kamerekännykkä