Hyvää jotakin aikaa

Sunnuntai 28.10.2018 klo 7.38 - Kauko Niemi

Taas on viisareita väännetty ja yritetty muistaa kuinka diginumerot vaihtuvat autossa, liedessä, uunissa, mikrossa, sykemittarissa, verenpainemittarissa, kameroissa, jne jne. Niin ja sitten minulla on yksi Wienistä ostettu käyttämätön kello, jonka aikaa en ole onnistunut koskaan muuttamaan.

Käynnissä oli myös valtionhallinnon virallinen mielipidekysely tulevasta suomalaisesta ajasta, mikä se nyt sitten onkaan. Kysymyksessä oli mielipidekysely otakantaa.fi mikä ei kuitenkaan edellytä päätöksentekoa tulosten perusteella. Eikä ole syytäkään, sillä tässäkin tapauksessa suuri osa äänistä oli jonkun robotin tekaisemia.

Tietoa suomalaisten mielipiteistä ja toiveista kerätään myös gallup-tutkimuksella, jonka toteuttaa TNS Kantar Oy. Tiedonkeruu toteutetaan niin, että tulokset edustavat suomalaisten mielipiteitä alueellisesti, ikäryhmittäin ja sosioekonomisen taustan mukaan. Lisäksi asian valmistelussa tehdään vaikutusarvio ja kuullaan asiantuntijoita.

Otakantaa.fi kyselyssä oli useita, ehkä liiankin useita vaihtoehtoja. Tosin onhan se hyvä, että kaikenlaiset mielipiteet pääsevät julki. Ja monimutkaisuutta lisää se, että naapurimaat tekevät myös ikiomia päätöksiään samassa aikataulussa.

Eduskunta lopulta päättää, mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan sen jälkeen, kun EU on oman päätöksensä tehnyt.

Tilanne on sikäli poikkeuksellinen ja mielenkiintoinen, että nyt on saumaa säätää virallista aikaa muullakin kuin aikavyöhykkeiden perusteella.

Tähän mennessä eri tahot ja mediat ovat jo tehneet useitakin kyselyitä ja eri tahot ovat lähteneet lobbaamaan omista lähtökohdistaan.

Suomalainen unitutkija Timo Partonen on selkeäsanaisesti puolustanut normaaliaikaa eli niin sanottua talviaikaa. Hänen mukaansa ihmisen sisäinen kello kesäaikaan siirryttäessä ryhtyy jätättämään ja tietää uniongelmia ja uniongelmista on monelle vakaviakin terveysongelmia.

Pysyvään kesäaikaan siirtyminen on väestön liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden määrän näkökulmasta parempi vaihtoehto", toteaa valtion liikuntaneuvosto lausunnossaan ja samalla linjalla on Suomen Latu.  Suurin yksimielisyys lienee siitä, että nyt lopetetaan viisarien siirtely.

Mitä tuosta yhdestä tunnista sinne tai tänne. Aika monelle ei yhtään mitään, mutta joukossamme on yllättävän paljon tavalla tai toisella unihäiriöisiä. Ja tuore tutkimus on löytänyt sellaisenkin tekijän kuin unirytmi. Vaihtelut unirytmissä aiheuttavat enemmän haittaa kuin unen määrä. Unen tärkeydestä ollaan enemmän kuin yksimielisiä ihmisen kaikenlaiselle terveydelle.

Tähän blogiin ei tarvitse hakea uniongelmaista sen kauempaa kuin näppäimistön takaa.

Geeneistäni en tiedä, mutta itse olen sataprosenttisesti syyllinen ainakin siinä mielessä, että sisäistä kelloani en ole avittanut vuosikymmeniin millään herätysvimpaimilla. Olem harrastanut vain omaa sisäistä luomuviestintää.

Nyt kun taas siirryttiin talvi, eli normaaliin aikaan, niin minulla menee tunnin tasaantumiseen noin neljä viikkoa. Pystyn heräämään ajatuksen voimalla ja noin 5 minuutin tarkkuudella ”normaalia” aikaisemmin mutten koskaan pitkittämään untani aamuisin.

Siis kellon siirtäminen keväisin ei tunnu missään, kun saa herätä tunnin aikaisemmin, mutta syksyllä ei sitten millään. Sama näkyy ja tuntuu matkustamisessa.

Matkustaessani Aasiaan, olen saman tien paikallisessa rytmissä. Olen käynyt noin parikymmentä kertaa Yhdysvalloissa ja vain kerran on sisäinen kelloni vaihtanut ajan paikallisten kanssa yhteensopivaksi. Muutaman päivän reissu Eurooppaankin on niin väsyttävä, että mieluummin jätän sen tekemättä.

Tästä voi siis jokainen päätellä mitä viisareiden siirtely ja tunti sinne tai tänne minun tapauksessani tarkoittaa. Olen oikein tyytyväinen siihen, että siirtely loppuu ja kaikkeen muuhun pystyn ajan kanssa sopeutumaan.

Tämä on kuultavissa podcastina Finnradion taajuudella 104,8 Espanjan Aurinkorannikolla tai Finnradion netti-radiosta www.finnradio.fm maanantain 29.10.2018 klo 06:15 ja 20:15 (Espanjan aikaa) alkavassa ohjelmassa.

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talviaika, kesäaika, normaaliaika, kellojen siirtely,