Poikkeustila sallii, jopa opettaa kyseenalaista viestintää

Sunnuntai 26.4.2020 klo 19.02 - Kauko Niemi

Parhaillaan kehitetään vimmatulla innolla sovellusta, jolla pystyttäisiin jäljittämään koronavirus tartunnan ilmentyessä kunkin  kaikki viimeaikaiset lähikontaktit.

Ideahan on mahtava näin hädän hetkellä, jotta pystyisimme hallinnoimaan ja ohjaamaan viruksen liikkeitä ja kulkua. Tässä nimenomaisessa koronapaljastajassa käytettäisiin bluetooth-tekniikkaa. Siis lyhyen kantaman yhteyttä, eikä puhelimen keräämää tietoa tallennettaisi mihinkään ”keskuspankkiin”.

Sovelluksessa käytetään kussakin puhelimessa omaa tunnistetta ja määritellään myös lähikontaktin minimiaika. Sovellus ei keräisi jokaista lenkkipolulla vastaantullutta.

Siis kenen kanssa olet ollut lähellä riittävän kauan. Liikutaan ihmisen vapaan liikkumisen ja olemisen rajamailla. Jos luottamus ei riitä, niin sovelusta ei ole pakko ottaa käyttöön tai sen voi poistaa milloin haluaa. Toisaalta jos käyttö jää liian suppeaksi, niin hyöty jää myös vähäiseksi.

Suomessa sovelluksen arvioidaan olevan käyttökunnossa toukokuussa. Tosin mikään instanssi ei sitä ole toistaiseksi tilannut.

Norjassa vastaava sovellus on jo käytössä. Sikäläisessä sovelluksessa käytetään myös gps:ää ja käyttäjän on annettava myös oma puhelinnumero järjestelmän käyttöön.

Toinen paikantamistekniikka, jota on myös jo käytetty, on Telian seurantajärjestelmä. Siinä pystytään seuraamaan ihmisvirtoja. Telia vannoo, ettei yksittäisten ihmisten tietoja eroteta massasta.

Telian sijaintitieto ei perustu gps:ään, vaan puhelinverkon tukiasemiin, joihin puhelimet ovat jatkuvasti yhteydessä. Tiedot ovat nimettömiä, eli niistä ei Telian mukaan ole mahdollista päätellä yksittäisen kansalaisen liikkeitä. Data kelpaa suurten ihmisvirtojen liikkeiden seurantaan ja perustuu päätelaitteiden kytkeytymiseen mobiiliverkkoon eri paikoissa. Telian luvut yleistetään koskemaan koko väestöä laskennallisesti.

Telia pystyi paikkakuntakohtaisesti kertomaan mistä tultiin muun muassa viime kesäiseen Ed Sheeranin konserttiin Helsingin Malmin lentokentälle. Ja sekin kannattaa muistaa, että hätätilanteissa viranomainen saa jäljitettyä yksittäisen puhelimen vaikkei puhelimessa olisikaan gps-päällä.

Itselleni paikkatiedon jakaminen on melkein sama kuin jakaisin julkisesti  sosiaaliturvatunnustani tai pankkitunnuksiani. Gps:ää en pidä päällä kuin silloin jos olen eksyksissä ja pitäisi löytää kotiin ja onhan niitä muutamia sovelluksia, joiden käyttö edellyttää sijainnin ilmoittamista. Vaikkapa auton paikoituksen maksaminen mobiilisovelluksella.

Koronaan vedoten varsin huolestuttavalta näyttää myös, kun Facebook otti  aseekseen sensuurin. Se ilmoittaa käyttäjälle, että hän on jakanut epäluotettavaa tietoa ja varoittelee, ettei tällaisen epäluotettavan käyttäjän päivityksiä enää näytetä niin usein kuin aikaisemmin.

Herää kysymys millä lihaksella Facebook pystyy valikoimaan luotettavan ja epäluotettavan tiedon välillä. En todellakaan usko, että joku tekninen tekoäly pystyisi päättelemään vaikka Suomenkielisestä tekstistä onko se luotettavaa vai epäluotettavaa.

Asian tekee Facebookille erityisen haasteelliseksi sekin, ettei koronasta ole ylipäätään luotettavaa tietoa. Ja kenen määrittelemän tiedon pohjalta Facebook voi ylipäätään tällaista valikointia tehdä.

Elämään pitkästyneisiin karanteeni-ihmisiin on myös helppo vaikuttaa hauskoilla ja nokkelilla tehtävillä. Jokainen kysymyspatteri paljastaa todella paljon ihmisestä ja tämä tieto osuu asiantuntevasti käsiteltynä vaikkapa äänestyskäyttäytymiseemme. Tästähän on näyttöä Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleissa. Älkää hyvät ihmiset osallistuko mihinkään ketjukirjeisiin.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n vakoilun maailmalle paljastanut Edward Snowden pelkää koronapandemian jättävän pysyvän jälkensä yhteiskuntaan lisääntyneen valvonnan muodossa. Vaarana on tosiaan, että nyt rakennetaan tehokkaita valvontakonsteja koronaan vedoten. Mutta mikä takaa, että ne puretaan myöhemmin? Snowden esitti huolensa videohaastattelussa parin viikkoa sitten.

Riittävän monipuolisen tiedon keruulla, ja nyt ihmisille herkän tiedon, kuten terveystiedon pohjalta on helppo rakentaa pelottelukampanjoita ja vaikuttaa kaikkeen eikä vähiten poliittisiin kannatuksiin ja sitä kautta demokratioihin.

Hyvää tarkoittavia, tässä tapauksessa koronan hallinta, saattaa vaan helposti luisua sivuraiteille. Ja tilaisuus tekee bittivarkaan. Suomessa ei tiettävästi kuitenkaan ole poltettu yhtään 5g tukisemaa. Sen verran on kuitenkin järki pysynyt päässä.

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa ma 27.4.2020  alkaen ma, ke ja pe 08.00 ja ti ja to 16.00! (paikallista, Espanjan aikaa)

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, koronavirus, paikantaminen, sensuuri, Facebook, Edward Snowden

Ketäs tänään moitittaisiin

Perjantai 17.4.2020 klo 20.00 - Kauko Niemi

Päivän tärkein päätös vielä tekemättä ja kello naputtelee jo aamuyhdeksää. Ketäs tänään moittisin somessa?

Näyttää olevan todella monen ihmisen tärkein päivän työ todistaa, että minä olen oikeassa ja sinä olet väärässä. Näin ainakin esitystyylillisesti, kun keskustelutaito on kuihtunut johonkin takavasemmalle. Itsekeskeisyys voittaa me-keskeisyyden 6-0.

Olen pitkään miettinyt miksei vaikkapa sosiaalisessa mediassa voida keskustella asioista. Tarkoittaa, että löydetään erilaisia näkökulmia asioihin. Opitaan ymmärtämään erilaisia vaihtoehtoja. Ja tietenkin tämä kaikki kohdistamatta näkökulmaa asiasta kehenkään henkilöön, kytkemättä sitä mihinkään poliittiseen tai uskonnolliseen tai muuhun agendaan.

Koronaviruksesta ei ole olemassa todellista faktaa, paitsi se leviää helposti ja nopeasti ja täysin tietämättä. Ilmastomuutoksesta ei ole faktasyitä tiedossa mikä ja kuinka eri asiat vaikuttavat toisiinsa, mutta järkevällä pohdinnalla ja monilla erilaisilla näkökulmilla varautuminen voisi parantua.

Nythän kokemus koronapandemiasta saattaa olla hyvinkin lähellä tilannetta kuin olisi ilmastomuutoksesta tehty nopeutettu maailmankuva eli timelaps.

Aidon keskustelun synnyttäminen verkossa on kovasti hankalaa. Sen opetteleminen tuo voittajia. Toisten päivitysten pelkkä kommentoiminen tai tykkääminen ei vie asioita eteenpäin. Ei etenkään kommentoiminen asian vierestä. Toki syynsä on myös päivittäjän ymmärrettävällä kirjoitustaidolla.

Jokunen viikko sitten pohdin sosiaalista etäisyyttä, joka tulee kasvamaan ja tarkoittaa, että kirjoitustaito nousee yhtä tärkeäksi kuin puhetaito. Viestintää yhtä kaikki. Pitää vaan muistaa, ettei hymiö korvaa oikeaa hymyä.

Sosiaalinen eristäytyminen ja etääntyminen saattaa olla joidenkin arvioiden mukaan tarpeen jopa 2022 saakka tämän pandemian vuoksi.

Mikäli rokotetta tai toimivaa hoitoa ei saada kehitettyä, koronavirus voi jatkaa leviämistään kausi-influenssan tavoin.

Itse olen tietoisesti testannut ja aloittanut useamman kerran omasta mielestäni järkevän keskustelun Facebookissa. Viimeisin asiallisena pysynyt keskustelu oli se, millaisia kokemuksia ihmisillä oli nettiruokakaupoista.

Syntyi paljon hyviä kokemuksia ja näkemyksiä ja laajensi ainakin minun käsitystä nettiruokakauppojen toiminnasta ja valaisi kuinka minun pitäisi muuttaa omaa toimintaani ainakin nyt, kun ne ovat täysin ylikuormitettuja ja ruoan toimitus ei onnistu niin kuin seuraavan aterian valmistamiseen. Se oli hieno ja hyödyllinen nettikeskustelu. Kukaan ei etsinyt syyllistä tässä tapauksessa, eikä poikennut harhateille.

Näin kuitenkin menee aniharvoin. Homma lähtee hetkessä lapasesta, kun joku tietää että minä olen väärässä ja se joku on ihan varmasti oikeassa. Ja ikään kuin asialla olisi vain kaksi vaihtoehtoa. Ja sitten on niitä, jotka löytävät syyllisen oman poliittisen tai uskonnollisen ajattelunsa kautta, vaikkei löydetty syyllinen mitenkään liity kyseiseen viestiin. Näin siirrytään sivuraiteille ja asiallisetkin keskustelijat häipyvät linjoilta.

Aika usein olen myös mielikuvituksessani miettinyt ennen kommentointiani, että tapaan henkilön ihan livenä vaikkapa jalkakäytävällä Eduskuntatalon edessä ja aikaisemmasta tapaamisesta on tosi piiiitkä aika.

Ohittaisinko hänet vain peukkua näyttämällä? Alkaisinko heti paasata kuinka hullua porukkaa tuossa talossa työskentelee ja sitten kymmenennen hengenvedon jälkeen ohimennen kysäisisin kuinka sulla menee, kun oot pukeutunutkin noin rumaan ja epämuodikkaaseen takkiin?

Itse uskon ja luotan, että sosiaalisella medialla on vielä mahdollisuuksia kehittyä keskustelevampaan suuntaan. Yksi merkittävä kasvattaja on erilaiset videoneuvottelut ja etäpalaverit, joissa opitaan asiallisiksi ilman hajujakin.

Toki Trumpin tyyppisiä ja iltapäivälehtien tissinaisia valitettavasti riittää, joiden tarve on tuoda itseään esiin keinolla millä hyvänsä ja jotka eivät varmaan osaa keskustella kuin itsestään edes livenä saati netin ylitse.

Suosittelen rehellisesti miettimään sosiaalisen median roolia käytöksessämme. Onko sosiaalinen media sinulle vain paikka kommentoida, onko se paikka missä pääset pätemään yli kaiken, onko se paikka missä sopivalla feikkaamisella rakennat ja ylläpidät kulisseja vai onko se paikka missä löydät uusia näkökulmia asioihin vai onko se helppo ja mukava kanava pitää yhteyttä ystäviisi ja läheisiisi?

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa ma 20.4.2020  alkaen ma ja ke ja pe klo 08:00 sekä ti ja to klo 15:00 (paikallista, Espanjan aikaa)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, some, Trump, keskustelu, koronavirus, ilmastomuutos,

Ruokavirasto kieltää julkisen tiedon jakamista

Perjantai 10.4.2020 klo 21.46 - Kauko Niemi

Nyt ollaan taas poikkeustilan perusasioiden äärellä ja mitataan missä viranomaisten rajat menevät tällaisena aikana. Ja nyt en puhu Uudenmaan sulkemisesta tai maskigatesta tai Telian paikkatiedon hallinnasta tai vastaavasta vaan Ruokaviraston uhosta, ettei julkista tieteellistä tietoa saada jakaa.

Ruokaviraston käytös ei tällä kertaa osoita minkään valtakunnan sananvapauden arvoja. Ja pianhan se nähdään, josko edes Suomen. Asiasta on tekeillä kantelu Eduskunnan oikeuskanslerille.

Jos viranomainen vetää välistä keskellä ihmisten hätää ja poikkeustilaa, niin syytä olisi sitten jälkipyykissä arvioida millaisilla valtuuksilla nykyjohto voi asioiden hoitoa jatkaa. Parhaillaan jälkipyykätään täysin holtitonta maskikauppaa potkujen muodossa (olin huolestut maskeista edellisessa blogissani)

Ruokavirasto on erittäin varoittava esimerkki, että poikkeustilan kanssa on oltava täysin tietoinen, ettei tilannetta käytetä mitenkään muun asian ajamiseen tai politikointiin. Ainoa perusta saa olla koronaviruksen taltuttaminen. Nähtäväksi jää myös milloin Ruokavirasto tulkitsee vitaminien myynnin lainvastaiseksi vaikkei sanallakaan mainita koronaa.

Tietoisuus koronaviruksen käyttäytymisestä on edelleen suuri mysteeri ja vain tiedon murusia ja arveluita on voitu tehdä etupäässä siellä, missä asiaan on jonkin aikaa pystytty perehtymään ja pystytty asioita edes vähän tutkimaan ja testaamaan.

Siis mitään tieteellistä näyttöä ei ole olemassa, eikä tule olemaan vielä pitkään aikaan. Kuitenkin jokaisen on pakko toimia tässä ja nyt sen vähäisen tiedon pohjalta, jota on olemassa.

Yhdelläkään suomalaisella Ruokavirastolla ei voi olla valtuuksia määrätä mitä julkistatietoa tässä hätätilanteessa ei saa käyttää tai jakaa. Karrikoiden Ruokaviraston logiikalla ihmiset saavat kuolla niin kauan kunnes tieteellisesti on todistettu millaiset hoidot ja aineet ovat todistetusti toimivia. Siis kuolemia voitaisiin rajata ehkä kolmen vuoden kuluttua.

Ruokavisrasto ei näytä ymmärtävän sitäkään, että sama aine vaikkapa C-vitamiini voi olla lisäravinne tai lääke. Asian ratkaisee annoskoko ja annostusmenetelmä. Se että vitamiineista ei olisi mitään apua koronan hoidossa ei kukaan tiedä tällä hetkellä varmuudella mitään. Miten ruokavirasto pystyy julistamaan ja kieltämään vitamiineista puhumisen.

C- ja D-vitamiinien vitamiinien ensimmäiset kokeilut Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Irlannissa ovat olleet varsin positiivisia vaikutuksiltaan, vaikkeivat vielä täytäkään tieteellisten tutkimusten kriteereitä. Ja tätäkään tietoa ei muka saisi jakaa?  Ja aina pitää muistaa, että tieteellinen menetelmä pyrkii olemaan objektiivinen, julkinen ja itseään korjaava.

Koko hommahan pelmahti, kun Ruokavirasto jakoi kuun vaihteessa tiedotteen, jossa se toteaa, että ” Elintarvikkeiden markkinoiminen koronaviruksen ehkäisyyn tai hoitoon tulee lopettaa välittömästi”

Tiedotteessaan Ruokavirasto myös toteaa, että ”Lainsäädännön vastaiset tiedot tulee poistaa kaikilta nettisivuilta, kaikkialta sosiaalisesta mediasta, mainoksista sekä kaikista muista mahdollisista materiaaleista. Myöskään kertomusten, kuluttajakokemusten, tutkimusviitteiden, kuvien, videoiden tai äänien kautta kuluttajalle ei saa luoda mielikuvaa, että tuotteella olisi lääkkeellisiä ominaisuuksia.

Ruokavirasto toteaa Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitolle (3.4.2020) antamassaan vastauksessa, että ”Ruokavirasto katsoo, että lääkkeellisiä väitteitä sisältävät viittaukset tieteellisiin tutkimuksiin tai muuhun tietoon sekä lääkkeellisten käyttötarkoituksien esiintuominen esim. linkkinä muihin internetsivustoihin tai videoiden, kuvien, kuluttajakommenttien, tms. kautta, on elintarvikelain 9 §:n vastaista.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on päättänyt viedä Ruokaviraston tulkinnan ja ohjeistuksen oikeuskanslerin viraston arvioitavaksi.

Oikeuskansleria pyydetään selvittämään mm., onko Ruokavirasto ja kunnallinen elintarvikevalvonta ylittänyt toimivaltuutensa, kun se kieltää jakamasta maailman virallista tieteellistä tutkimustietoa. Sehän on julkista tietoaja ja löytyy tieteellisistä julkaisuista.

Asiaa tulkitsee kiihkottoman asiallisesti muun muassa tohtori Matti Tolonen Finnradio.fm:n haastattelussa, joka kannatta kuunnella.

Vakavaksi asian tekee se, että viranomainen käyttää hyödykseen poikkeustilaa omien agendojensa ajamiseen. Melko laaja ymmärrys on olemassa, että ruokaviraston yksi keskeisistä perusohjelmista on rajoittaa mahdollisimman paljon luontais- ja vaihtoehtotuotteiden myyntiä.

Tolonen muistuttaakin osuvasti tuossa haastattelussa, kuinka Pekka Puska sanoi aikoinaan, että älkää tuhlatko rahojanne luontaistuotteisiin vaan säästäkää ne oikeisiin lääkkeisiin.

Olisihan se tietysti katastrofi, jos ei lääkkeet kävisikään kaupaksi terveellisen elämäntavan ja riittävän monipuolisen ravinnon seurauksena.

 

PS.

Itse aloin syömään D-vitamiinia 12 vuotta sitten annoksena 100 mikrogrammaa päivässä. Olen omaehtoisesti seurannut tilannetta kahden vuoden välein verikokeilla. Viimeisin mittaus 168 nmol/l. Siis vielä on pitkä matka 350 nmol/l, mitä pidetään suosituksissa ylärajana.

Syy- ja seurausvaikutuksista minulla ei ole absoluuttista totuutta muuta kuin en ole kertaakaan tänä aikana sairastunut flunssaan tai influenssaan.

Enkä tällä tarkoita, ettenkö voisi olla kolmen viikon kuluttua koronaviruksen nujertamana matkalla hautausmaalle.

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa ma 13.4.2020  alkaen ma ja ke ja pe klo 08:00 sekä ti ja to klo 15:00 (paikallista, Espanjan aikaa)

 

Tässä viimeaikaisia selvityksiä vitamiinien vaukutuksiata

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/04/07/coronavirus-treatment.aspx?fbclid=IwAR0ozbNlOLW4t-PccqyZTSqusckGxlDbmrn2NcpP9dBgBTZejkIU0aBf71g

 

https://thorax.bmj.com/content/70/7/617?fbclid=IwAR07SugI7RUd143qwKf2kt49AzoO-8yLraOMccq7X5eIu1mwKonOLko9Yqg

 

https://tilda.tcd.ie/publications/reports/pdf/Report_Covid19VitaminD.pdf?fbclid=IwAR07SugI7RUd143qwKf2kt49AzoO-8yLraOMccq7X5eIu1mwKonOLko9Yqg

https://yle.fi/uutiset/3-11296179

 

 

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: Finnradio, Ruokavirasto, luontaistuotteet, koronavirus, vitamiinit, tohtori Tolonen, Pekka Puska,

Tarpeetonta koronasyyllisten etsintää

Perjantai 20.3.2020 klo 11.35 - Kauko Niemi

Kun sama viesti löytyy copy/pastattuna useammasta mediasta ja vielä useammasta someviestistä, niin ollaan lietsomassa sukupolvien välistä eripuraa liki sotaa.

Läheiset tuskailevat: Suomen ”kurittomat” yli 70-vuotiaat uhmaavat korona­ohjeita – ”Kuin kirppuja paimentaisi”

Koko korona tapauksesta näyttää nyt löytyvän syyllinen. Yli 70 -vuotias henkilö. No en kiellä etteikö tällaista olisi voinut tapahtua live elämässä, mutta veikkaukseni on, että todennäköisesti muutamina yksittäistapauksina. Ovatko nämä oikeita ilmaisuja tässä tilanteessa - riskiryhmän mummot tekevät, mitä huvittaa. Kaikkiko?

Näin tapahtuu kaikkien ohjeiden kohdalla ja kaikissa ikäryhmissä. josta ei ainakaan median tai meidän korttelipoliisien pidä ottaa oikeuksia omiin käsiimme.

Yhdessäkään artikkelissa en nähnyt kuvituksena todellista tilannetta. Siis toimituksen kuva-arkistosta oli vaan revitty vanhalta näyttävä henkilö takaa päin. Sen verran toimituksen itsevarjelun vaistoa, ettei kuvasta tunnisteta syyllistä.

Kyse on kuitenkin kaiken aikaa ollut lähikontaktien välttämisestä. Kadut ovat olleet varsin tyhjiä eikä ole ollut mitään ongelmaa pysyä metrin päässä toisesta ihmisestä. Liike on lääke tällaisessakin tilanteessa ja ne jotka pystyvät ulkoilemaan on ennen kaikkea hyväksi mielenrauhalle sekä fyysiselle kunnolle. Kunhan siis pysyvät erossa muista ihmisistä.

Olen aivan varma, että nämä ulkoilevat vanhukset jäävät sisään siinä vaiheessa, kun ensimmäinen todistettu koronavirus tartunta kuusesta on todistetusti tapahtunut.

Ketä ja mitä tällainen syyllistäminen palvelee näinkin vakavassa tilanteessa. Syyllistäminen tarttui jo pääministeri Sanna Marinikin. ”Jos eivät suositukset tehoa, niin meillä on järeämpiäkin keinoja.” Joukkueenjohtajalla tulee olla muitakin keinoja käytettävissä kuin uhkailu.

Minulla on laaja kaveripiiri ja pakko sanoa, etten ole törmännyt yhteenkään todelliseen tapaukseen, missä läheiset olisivat joutuneet paimentamaan yli 70 vuotiaita kuin kirppuja. Täysin tuulesta temmattua klikkihakuisuutta, jota tilanteeseen sopimattomilla sanoilla boostataan.

Huudellaan epämääräisesti vanhusten vastuuta, vaikka pitäisi huudella median vastuuta. Pitäisi myös perätä viranomaisten vastuuta millaisia sanoja puhuessaan käyttävät – kun virkamies sanoo torstaisessa tiedotustilaisuudessa, että kyllä vanhus saa liikkua kotona, niin onhan se kokolailla käsittämätöntä. Siis ohjeistusko tarkoittaa, että vanhuksella on lupa mennä vessaan.

Tuttavani kysyy facebookissa kokolailla osuvasti tilannetta - kun suomalaisia käsketään, komennetaan ja velvoitetaan niin minkälaista lopputulosta odotatte? Meidän sukupolvemme uskoo järkipuhetta ja hyvin perusteltuja sääntöjä ei poukkoilevaa komentelua.

Alunalkujaan koko ohjeistus lähti sivuraiteelle, kun käytettiin ilmaisua karanteenin omainen. Miksei heti määritelty lähikontaktien välttämistä, jota sitten jouduttiin selittelemään mennen tulle mitä se karanteenin omainen käytännössä tarkoittaa.

Wikipedia kertoo, että karanteeni on pakkoeristys, tyypillisesti vaarallisen tarttuvan taudin leviämisen estämiseksi. Sana tulee luultavasti Ranskasta, sillä ”40” on ranskaksi ”quarante”, joka sitten muuttui italian kielessä muotoon quarantena, lähde? joka tarkoitti 40 päivän odotusaikaa ennen pääsemistä Dubrovnikin kaupunkiin mustan surman aikana. Karanteenissa on tarkoitus pitää henkilö tai eläin karanteenissa niin kauan, että mahdolliset taudit puhkeavat. Näin estetään taudinkantajien liikkuminen alueelle.

Jos vanhukset oltaisiin pistetty karanteeniin, olisi siitä luonnollisesti seurannut tarve organisoida noin 800 000 ihmiselle välttämättömät päivittäiset elämisen tarpeet tavalla tai toisella. Täysin mahdoton savotta. Joten perustuvaa laatua virheellinen sanavalinta ottaa mukaan sana karanteeni.

Vahinko on tapahtunut ja aiheuttanut laajasti väärästä syystä syntynyttä syyttelyä ja uhkailua, jolle tällaisessa tilanteessa ei olisi ollut tarvetta. Näiden otsikoiden jälkeen tuskin kukaan pyytää anteeksi ja koko soppa jää elämään omaa elämäänsä. Vanhempi sukupolvi on nyt syyllinen hautaan asti, kun eivät ymmärrä sääntöjä. Tällainen railo ei rakenna yhteiskunnassa mitään hyvää.

Pelon, tuskan ja epätietoisuuden keskellä viestinnän merkitys kasvaa arvoon arvaamattomaan. Vahva totuus, että sanat saavat merkityksen vastaanottavan päässä korostuu moninkertaisena. Ja etenkin kun sanat saavuttavat nyt niin valtavan määrän epätietoisia ja tulevaisuudesta huolestuneita päitä.

Salaamisella ja väärillä tiedolla ei rakenneta luottamusta. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut sairaanhoitopiireille viranomaisohjeen olla kertomatta julkisuuteen alueellisia tietoja koronaviruksen takia tehohoidossa olevien ihmisten määrästä, kerrotaan sairaanhoitopiireistä. Ohje välitettiin johtajaylilääkäreille viime viikolla. Ministeri Krista Kiuru änkytti tiedotustilaisuudessa kysymyksen tehohoitopotilaiden määrästä ohi.

Salailu voi johtaa turhiin huhuihin ja epäilyksiin siitä, että viranomaiset piilottelevat todellista tilannetta. Tai siis johtaa, satavarmasti. On jo johtanut. Heikentävät kansalaisten uskoa siihen, että viranomaisten ohjeet ja käskyt perustuvat faktoihin.

Miksi?

Kuuntele myös - Niinistön mukaan häntä kiusaa kahtiajako nuoriin ja vanhoihin ja käsitys siitä, että yli 70-vuotiaita oltaisiin sulkemassa suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolelle.

PS. 20.3.15:00 Nyt olen kuullut ensimmäisen uskottavan tapauksen

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa ma 23.3.2020  alkaen ma ja ke ja pe klo 08:00 sekä ti ja to klo 15:00 (paikallista, Espanjan aikaa)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, koronavirus, Sanna Marin, Krista Kiuru, kurittomat, mummot, 70-vuotiaat