Miksi kaikki hyvä pitää aina pilata

Maanantai 29.1.2018 klo 18.19 - Kauko Niemi

Laitoin valaisimen myyntiin paikalliseen kirpputoriryhmään, josko joku naapuri tai melkein naapuri innostuisi ostamaan valaisimeni.

 Siinähän ei mennytkään kuin hetki kun alkoi satelemaan viestejä. Ensimmäinen viesti – kiinnostunut. Toinen viesti kyrilisin kirjaimin, enkä ymmärtänyt mitä haluttiin. Kolmas viesti AV  kiinnostunut (alustava varaus). Neljäs viesti – voin ottaa, jos ei mene kaupaksi. Viides viesti – voin ottaa sen, jos postitat ja maksat postimaksut.

 Joko minä ja sitten jotkut muut eivät ymmärrä mitä tehdään myynnissä olevalle lampulle. Se ostetaan tai tehdään vastatarjous. Mikäs olisi sen helpompaa kuin ostaa ja myydä netissä. Miksi joidenkin pitää pilata hyvä ja helppo toiminta-ajatus.

Yksi netin Facebookissa oleva koiraryhmä on jouduttu laittamaan jäähylle jo kaksi kertaa. Ei ei, koirat eivät siellä hauku toisiaan vaan ihmiset haukkuvat toisiaan. Vaikka yhteisenä asiana pitäisi olla viattoman lemmikin hoito ja hyvinvointi. Miksi joidenkin pitää pilata hyvä harrastuspiiri.

Sähköpostini roskapostikansioon tuli kolmen päivän aikana 875 roskaviestiä. Itse viestissä oleva peruutuslinkki toimii vain informaationa, että tämä on toimiva osoite ja osoite on tämän jälkeen hyvää kauppatavaraa. Taas kysyn miksi joidenkin pitää pilata hyvä toiminta.

Reilu vuosi sitten kaksi ruotsalaista bloggaavaa lääkäriopiskelijaa tuomittiin käräjäoikeudessa ehdonalaiseen vankeuteen ja sakkoihin kurssimanipulaatiosta. Nyt tapauksen käsittelyssä on vuorossa erä numero kaksi, kun juttua puidaan hovioikeudessa.

Opiskelijat luulivat vetävänsä välistä helppoa rahaa, mutta pilasivat blokkareiden uskottavuutta.

Latvian sähköinen reseptijärjestelmä on joutunut laajan kyberiskun kohteeksi. Järjestelmä ei ehtinyt olla käytössä vielä kuukauttakaan ennen iskua.

Järjestelmään tulvi tuhansia lääkemääräyspyyntöjä sekunnissa. Uutistoimisto AFP kertoo, että niitä tuli 20 maasta Afrikasta, Karibialta ja EU-maista.

Näitä esimerkkejä riittää jokaiselle päivälle. Häiriköt käyttävät ihmisten tietämättömyyttä ja hyväuskoisuutta hyväkseen. Ja ovat tosi taitavia löytämään porsaanreiät.

Netissä ei näytä olevan mitään, joka toimisi yksinkertaisesti niin kuin on ajateltu ja suunnittelu. Aina jollakin on tarvetta uhota, korostaa itseään tai vetää välistä, tuhota. Toki näinhän on tapahtunut ennen nettiäkin, mutta silloin se on ollut monin verroin hankalampaa ja hitaampaa.

Suuri huoli onkin siinä, että sovelluksia pitää rakentaa yhä hankalammiksi ja sellaisilla kriteereillä, ettei niitä päästäisi käyttämään väärin. Paitsi että tällainen kehityssuunta tulee kalliiksi, niin tupaa menemään lapsi pesuveden mukana.

 

Tämä blogi on kuultavissa tänä iltana myös Finnradion taajuuksilla Espanjassa tai klo 20:30 netissä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kirpputori, pilaaminen,