Sanat saavat merkityksen vastaanottajan päässä

Lauantai 2.2.2019 klo 11.08 - Kauko Niemi

Lempikommenttini on saanut havainnollisia esimerkkejä, kuinka yhtä ja samaa sanaa tulkitaan eri tavoin ja annetaan erilaisia merkityksiä. Kuinka jokaisella sanalla on oma tunnelatauksensa kunkin ajattelusta ja taustasta riippuen.

Meillä on ollut nyt kaksi tavallista suurempaa kuohuntaa – seksuaaliset rikokset ja vanhusten hoivapalvelut. Siis vauvasta vaariin, vaikka kumpikaan asia ei ole mitenkään äkillisiä suuria yllätyksiä. Molemmat ovat uinuneet pinnan alla ja mitä todennäköisemmin ponnahtavat nyt pintaan vaalien lähestyessä. Läpikuultaa politiikkojen tekopyhyys ja irtopisteiden keruu aina Sipilää myöten.

Olipa syy kuohuntoihin mikä tahansa, niin on erinomainen asia, että ongelmat avautuvat. Kun molemmissa tapauksissa liikutaan erittäin syvällä tunnetasolla, niin ilmaisujen muoto ja yksittäiset sanat saavat hyvinkin erilaisia merkityksiä.

"Olen tuntenut äärimmäistä surua, katkeruutta ja vihaa" – Isän 13-vuotias lapsi jäi kiinni huumeista Oulussa, ja samaa tapahtuu myös muualla.

Näin otsikoi Yle juttuaan huumeista, jossa isä haluaa tuoda esille ongelman, joka saattaa kohdata kenet tahansa.

Syytteen nostaminen seitsemänvuotiaan pojan murhasta siirtyy – epäilty mielentilatutkimuksessa.
Näin puolestaan otsikoi Päivänlehti Arabianrannassa tapahtuneen murhan jatkoselvittelyä.

Ja seuraava esimerkkiotsikko - Lapsiporno leviää sipoolaiskoululaisten keskuudessa – Videoita välitetty somessa - näin asian ilmaisee Uusimaa-lehti.

Seksisuhde lapseen vei oululaismiehen vuosiksi vankilaan.

13-vuotias lapsi, 7-vuotias poika, koululainen, alaikäinen, seksisuhde lapseen (tässä tapauksessa lapsi oli 14 vuotias)

Käytetyt sanat antavat tahallaan tai tarkoituksellisesti monenlaisia merkityksiä. Etenkin kun niitä ei yhdistetä mihinkään todellisuuskuvaan. 13-vuotias lapsi käyttää huumeita, voi olla aika yleistäkin. 13-16 vuotiaat teinit, nuoret, koululaiset ovat todennäköisesti kokeilleet seksiä tavalla tai toisella, eikä se ole arkielämässä mitenkään kummallista.

Lain mukaan lapsen seksuaalinen suojaikäraja on 16 vuotta. Perhepiirissä tapahtuvassa lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä suojaikäraja on 18 vuotta. Mikäli seksuaalinen hyväksikäyttö kohdistuu alle 16-vuotiaaseen tai perheessä alle 18-vuotiaaseen lapseen, on kysymyksessä rikos. Aina vakava teko.

Sitten kun noihin edellä mainittuihin sanoihin yhdistetään tavalla tai toisella sana ulkomaalaistaustainen, kaikki sulakkeet paukkuvat välittömästi. Kaikki eduskuntaryhmät kokoontuvat välittömästi yhteiseen neuvonpitoon ja aktivoitumaan ja torumaan asiassa. Asiassa, joka on jo pidemmän aikaa ollut työn alla ja kokoontumisella ei ollut kuin symbolinen merkitys. Tilaisuus vaalitaistoon on hyödynnetty.

Sama sana ulkomaalaistaustainen ei kuulosta yhtään niin pahalta merkitykseltään, kun ulkomaalaistaustainen sijoitusyhtiö lypsää suomalaisen vanhusten hoivapalvelun rahat ulkomaalaistaustaiseen rahanpesuyritykseen. Itse tuotteet eli voimattomat vanhukset jäävät hunningolle ja kakkosiksi koko bisneksessä.

Vanhusten heitteillejättö kuulostaa pääministerin suulla lausuttuna vaan valvontaongelmalta. Oletetuille seksuaalirikollisille, eli ulkomaalistaustaisille ollaan pääministerin suulla valmiit toteuttamaan testi.

Nyt vaalikamppailu on jo siinä pisteessä, että eduskuntaryhmistä hoivaskandaalin kohdalla kokoontuu vain oppositiopuolueet muotoilemaan välikysymystä hallituksen toiminnasta.

Tuntuuhan se joskus turhauttavalta, kun käyttämilläsi sanoilla on niin monta merkitystä ja jokaiselle sanalle lisäksi oma vivahteensa tarkoitusperistä riippuen. Ei ihme että sanomisesti tulkitaan jopa päinvastoin kun itse olet asiasta ajatellut ja tarkoittanut.

 

 
 Tämä on kuultavissa podcastina Finnradion netti-radiosta www.finnradio.fm maanantaina 4.2.2019 klo 08:00 ja 20:00 (Espanjan aikaa).

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, viestintä, Juha Sipilä, pääministeri, ulkomaalaistaustainen, seksi

Nyt tarvitaa #metoo kakkosta

Tiistai 20.2.2018 klo 12.47 - Kauko Niemi

Mitäs jos lähdetään siitä, että seksuaalisuus on ihmiselle aivan saman arvoinen elämän perusasia kuin uni, ruoka, juoma.

Kyse on peruselämäntavoista, eikä niihin tarvita valtiollisia eikä uskonnollisia käypäsuosituksia.

Seksuaalisuus purkautuu joka tapauksessa aina tavalla tai toisella ja aika monessa tapauksessa myös seksinä. Ja onhan seksi tämän maailman kiertokulun kannalta perusedellytys sekä ihmisten että eläinten kohdalla.

Jos seksuaalisuuden purkautumiselle ei löydy luonnollisia ja hyväksyttäviä  kanavia, niin silloinhan pato murtuu jostakin, useimmiten väärästä kohdasta.

Erilaiset uskonnot ovat sieltä pahimmasta päästä rajoittamaan seksuaalisuutta ja luomaan mitä ihmeellisimpiä myyttejä sekä sekoittamaan seksuaalisuuden ja seksin keskenään ja provosoimaan tilanteita.

Kirkkokuntia, joissa pappi ei voi purkaa seksuaalisuuttaan millään tavalla, ovat olleet vuosisatoja vaikeuksissa ilmitulleiden pedofiili ja muiden tapausten johdosta. Tilanne on luonnoton melkein sama kun papilta kiellettäisiin nukkuminen tai syöminen tai vessassa käynti.

Seksuaalisuuden ympärille on muodostunut miljardimarkkinat ja maailman laajuinen peli, jonka pelisäännöt ovat hämärretty ja jota pelaavat sekä miehet että naiset. Ja kuten Elina Tanskanen HS:n kolumnissaan kirjoittaa: - ”Usein seksileikkien rajana ovat mielikuvituksen sijaan häpeä ja ahdistus: pelko siitä, mitä kumppani ajattelee, ja hämmennys siitä, mitä ajattelisi itse itsestään. Kun ujostuttaa ylivoimaisesti, tuntuu turvallisimmalta pysyä oman mukavuusalueen ytimessä ja jättää leikki sikseen.”

”On harmillista, että seksistä on usein leikki kaukana: se tekee nimittäin monella tapaa hyvää. Parhaimmat leikit saavat posket punoittamaan ja silmät loistamaan. Ne vaivuttavat nautinnolliseen flow-tilaan, jossa unohtuvat niin aika, paikka kuin arki loputtomine velvollisuuksineen.”

Onhan seksiin virittämällä viritetty jotain salaista ja jännää, ja sillä voi niin monella tavalla hallita toista ja niin monessa eri tilanteessa.  

#metoo on nyt avannut ovia ja ottanut askeleen avoimempaan suuntaan, mutta itse ongelma ei ole kadonnut mihinkään. Eikä katoa, niin kauan kun vanhat valtarakenteen saavat määritellä ja rajoittaa seksuaalisuuden ilmenemismuodot epänormaalina ihmisen tarpeena.

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seksuaalisuus, seksi, #metoo

Kuinka usein sinua on häiritty seksuaalisesti

Perjantai 22.7.2016 klo 15.21 - Kauko Niemi

Kun olen viikon sisällä lukenut ties kuinka monta uutista seksuaalisesta häirinnästä, festareilla, lähetystöissä, muuten vaan kadulla, vastaanottokeskuksissa, siis ihan joka paikassa ja kaiken aikaa.

Kun istun uutisten jälkeen kannon nokassa keskellä metsää, niin väkisin ryhtyy miettimään, että millaista on luonnon eläinten toistensa häirintä seksuaalisesti. Vai onko tämä ilmiö ihmisen ihan oma keksintö. Olemmehan yksi laji luonnossa.

Miksi seksuaalisesta häirinnästä on tullut parin kolmen vuoden sisällä yllättäen niin yleistä, kun se nyt on. Ehkäpä se perussyy on rohkeus kokeilla kepillä jäätä. Häpeän tunne on hävinnyt tässäkin asiassa.

Eihän se kovin selvää ole lakikaan sitä tulkitsevien mielestä, milloin on kyse seksuaalisesta häirinnästä ja milloin ei. Milloin ja miten se voidaan näyttää toteen.

Luomakunnan perusasioihin kuuluu pariutuminen. Naiset käyttävät tuhottomasti aikaa ja rahaa näyttääkseen houkuttavalta. Paljasta pintaa tarjoillaan aina enemmän ja enemmän. Joidenkin on jopa turvauduttava silikoneihin ja bokseihin. Markkinamiehet keksivät kaiken aikaa uusia tuotteita, joilla seksikkyyttä voidaan nostaa, ainakin mielikuvissa. Toki on niitä ihmisiä miehissäkin, joille luonnon antimet eivät riitä.

Flirttailussa käytettävä puhe ja äänenpainot ja kehon kieli vaihtelevat suuresti eri kulttuureissa jopa maantieteellisin aluein samassakin kulttuureissa. Jokainen koiran omistaja tietää mitä kehonkieli koiran kommunikaatiossa merkitsee. Koira ei vaan osaa kovin paljoa valehdella, eikä teeskennellä.

Oma lukunsa on, kun kännissä ja kiimaisena örvelletään ja mennään yhdessä bajamajaan. Seuraavan aamun morkkis yllättää, eikä aina muisteta mitä oikeesti tapahtui. Varmuuden vuoksi on paras tehdä ilmoitus raiskauksesta ja yrittää olla kaikin puolin syytön ja vetäytyä tilanteesta.

Kuinka paljon koko polemiikista on itseaiheutettua. Ensin tavoitellaan konstilla millä hyvänsä korostaa seksuaalisuutta ja näyttävyyttä ja jos joku ”väärä” ihminen meneekin vipuun, aletaan heti syyttää seksuaalisesta häirinnästä.

Tämä ei ole puolustuskirjoitus seksuaaliselle häirinnälle, vaan vastuun korostamista omille teoille, itse aiheutetuille seurauksille. Ettei jokaista flirttiä tarvitse ratkoa raastuvassa, kun ei itse osaa vetää rajoja käytökselleen.

Kokonaan eri asioita ovat ne tapaukset, joissa toisella osapuolella on 100 prosenttinen toiminnallisuus, yllättäen ja tilaamatta. Mutta kun kaksi henkilöä etenee ”keskustellen”, niin molemmilla on vastuu mihin suuntaan asiat kehittyvät.

Ja vastaukseni otsikkoon – en ole koskaan kokenut, vaikka joskus jopa hieman olen toivonutkin.

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: seksuaalinen häirintä, seksi,