Luulotautia on ollut aina ja tulee aina olemaan

Lauantai 29.2.2020 klo 10.22 - Kauko Niemi

Ja taas pöllähti julkisuuteen terveydenhoidon kummallisuus, missä on myös helppo tapa piiloutua byrokratian taakse potilaan kustannuksella. Kansankielellä luulosairaus, nykyisin fiinimmällä termillä sama asia on toiminnallinen häiriö, jolla voidaan välttää sairauteen liittyvät luokitukset ja velvollisuudet.

Työterveyslaitoksen ylilääkäri Markku Sainio kuvaa Ylen jutussa kuinka lääkäreiden koulutus on sitä, että joku elimistössä on rikki ja sitä pyritään korjaamaan tai lääkkeillä kääntämään parempaan. Toiminnallisessa häiriössä se ajatus onkin hermostossa, ymmärryksessä, ajattelussa ja suhtautumisessa, jotka eivät ole ihan sitä ydintä lääketieteessä, mutta terveydenhuollossa kyllä.

Asian julkinen keskustelu on tervetullutta. Erityisen tervetullutta ainakin niiden keskuudessa, jotka vaikkapa sairastavat vakavan hankalaa Kroonista väsymysoireyhtymää, ME, ja he tuskin jaksavat odottaa asenteiden muuttumista ja avun saamista kymmentä vuotta.

Jopa 15–30 prosentilla sairaaloiden ja terveyskeskusten potilaista on oireita, joille ei löydy selkeää lääketieteellistä selitystä. Sydämentykytystä, vatsakipuja, voimakasta väsymystä, unettomuutta, nivelkipuja, ahdistuksen tunnetta – lista on pitkä ja se koskee kaikkia lääketieteen erikoisaloja. Listaan voi lisätä myös julkisuudessa pyörivät sisäilmaongelmat.

Julkisia ulostuloja on viimepäivinä ollut useampiakin. Ensimmäisenä Finnradio.fm julkaisi koulutettu kokemusasiantuntija Jonna Strandénin haastattelun. Hänen näkemyksensä ja kokemuksensa ei jätä arvailuja missä jamassa väsymysoireyhtymää sairastavien hoitokulttuuri on tällä hetkellä.

Finnradion jälkeen Yle on julkaissut kolme juttua, joka liippaavat luulosairautta tavalla tai toisella.

Helsingissä näitä toiminnallisiksi häiriöiksi kutsuttavia oireita on hoidettu kohta vuoden päivät toiminnallisten häiriöiden poliklinikalla. Klinikka on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi myös ainoa. Apua ei siis ole saatavissa kovinkaan helposti ja laajasti. Lääkärikunta jakautuu asiassa puolesta ja vastaan.

Huoliteoriaa, kuten Yle asiaa nimittää, kauppaavat voimakkaasti esiin kaksi instituutiota: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL sekä Työterveyslaitos eli TTL. Ne ovat merkittävimmät suomalaisten terveyden eteen toimivat tahot, joiden kannanottoja terveydenhuollossa seurataan tarkasti.

Tästähän helposti seuraa byrokratian rattaissa, etteivät lääkärit hoida luulotautia, koska sitä ei ole määritelty viralliseksi taudiksi missään. Sitä rikkimennyttä asiaa ihmisessä ei ole konkreettisesti olemassa ja vakuutusyhtiötkään eivät korvaa sairauteen kuulumattomia asioita.

Ylen laajassa sisäilmaselvityksessä ei juurikaan löytynyt esimerkiksi näyttöä Suomen viralliselle huoliteorialle sisäilmasairauksissa. Virallisten tahojenkin olisi nyt viimeistään ryhdyttävä tarkistamaan kantojaan niin että toimitaan potilaan hyväksi eikä byrokratian hyväksi.

On täysin turhaa hurskahtelua, etteikö nosebo ja plasebo olisi aina läsnä tavalla tai toisella jokaisessa sairaustapauksessa. Huoletonta sairastelijaa ei ole olemassa.

Plasebo on positiivinen uskomus vaikutuksesta. Kun ihmiselle annetaan tehotonta lumelääkettä, puhutaan empaattisen asiallisesti ja hän kokee saavansa siitä apua, kyse on plasebosta. Nosebossa taas kielteinen mielikuva aiheuttaa haitallista tunnetta.

Plasebo vaikutus alkaa aina jo lääkärin käyttäytymisestä potilasta kohtaa ilman ensimmäistäkään pilleriä. Itselläni on erinomainen kokemus, kun akillesjänteeni jouduttiin putsaamaan ja kolmen kuukauden keppilinkuttelu sai polven kipeytymään.

Onneksi itse kohtasin sen henkisesti kypsän ja osaavan lääkärin. Kuvataan polvet ja varmistetaan mikä on tilanne. Lääkärin mukaan harvalla kolmekymppisellä on noin siistiä polvea kuin minulla. Lopetin turhaan varomasta ja kävelemästä luonnottomasti ja pian häipyivät polvikivut ilman särkylääkkeitä.

Lue myös tämä

Tämä on kuultavissa ääniversiona www.finnradio.fm nettiradiossa ma 2.3.2020  alkaen ma ja ke ja pe klo 08:00 sekä ti ja to klo 15:00 (paikallista, Espanjan aikaa)

 

 

 

 

 

 

Jlmastointi

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, luulotauti, täydentäväthoidot,