Kuuntelen, kirjoitan ja luen

Sunnuntai 31.7.2022 klo 16.06 - Kauko Niemi

Luuri.jpg 

Jotenkin sitä ihminen ajautuu tiedostamatta omaan moodinsa, kunnes pysähtyy ja ryhtyy arvioimaan omaa tilaansa. Olen todennäköisesti koko lailla sivuraiteella valtavirrasta.

Minulle kirjoittaminen on paljon, paljon helpompaa kuin puhuminen. Siksi varmaan olen ajautunut kirjoitushommiin. Minusta ei koskaan tullut myyntitykkiä tai muutakaan sanataiteilijaa. Minusta tuli hiljainen tekijä, kirjoittaja eli toimittaja. 

Toimittajantyössä tykkäsin myös siitä, että se oli niin asiakeskeistä. Olin todella surkea klikkiotsikoiden vääntämisessä, vaikka aloitin sähköisten uutisten tuotannon ehkä ensimmäisenä Suomessa jo 1991 ja täysipäiväisesti 1998. Siitä varmaan johtuu, että lähinnä kuuntelen esimerkiksi tv-ohjelmia.

Ylen Aamu-tv saattaa olla auki jossakin taustaikkunassa joko tietokoneella tai puhelimessa. Minulle ei synny mitään lisäarvoa nähdä samoja ihmisiä samassa studiossa aamusta toiseen. Eikä oikeastaan kiinnosta sekään minkä näköinen on joku asiantuntija. Riittää kun kuulen heidän viestinsä ja näkemyksensä johonkin ajankohtaiseen asiaan. 

Tiedän ja olen jopa kerran tunnistanut livenä, minkä näköinen on Sanna Marin. Se riittää. Katsomalla uutisia lisäarvo olisi ainoastaan millaiset vaatteet Sannalla on päällään.

Tässä vaiheessa voin tunnustaa, että minulla on kotona ollut televisio auki yhden kerran viimeisen 2,5 vuoden aikana. Mielestäni tiedän kuitenkin melko hyvin mitä sota- tai koronarintamilla ja yleensäkin tapahtuu. Eikä tarvitse istua sohvalla sohvaperunana.

Kun televisio on pysynyt kiinni, eikä se ole tuottanut suurtakaan tuskaa, niin tietokoneen ruudun kautta katsomuuteeni kasvattaa oikein tehokkaasti adblogger apuohjelma. Sen käyttö varmistaa ettei esimerkiksi Maikkarin suoria ohjelmia näytetä minulle lainkaan. 

Yle puolestaan estää suorien ohjelmien näyttämisen, koska käytän vpn-tietoturvaohjelmaa. Yle perustelee ratkaisuaan täysin perusteettomasti tekijänoikeuksilla. Kuitenkin samoja ohjelmia voi sitten katsoa Areenasta hetken kuluttua. 

Katselun riemua rajoittaa myös jatkuva videoiden tyrkyttäminen. Minua ärsyttää jo sekin, että videoiden äänet ovat täysillä, kun niitä käynnistää. Ja enhän minä muista millä volyymissa laitteeni sitten ovatkaan. Voisiko video kuitenkin alkaa jotenkin hiljaa ja sievästi.

Tunnustan, että videomaailmassa olen täydellinen boomeri. Videoiden informaatioarvo on aniharvoin hyvä, kun sillä pyritään vain ensisijaisesti saamaan huomiota laadusta puhettakaan. Lyhyitä pätkiä, jotka eivät kerro mitään asiaa tai ylipitkiä jaaritteluja. Jonkun kuvaajan naurunräkätys pärähtää ensimmäisenä, kuva heiluu ja tärisee ikään kuin ei koskaan olisi kuultukaan jostain vakaamista. Ja videossakin ääni on yhtä tärkeä kuin liikkuva kuva.

Pahaa pelkään, että lukeminenkin pikkuhiljaa rapistuu, siis kirjojen lukeminen. Tai ehkä on jo kovassa rapistumisvaiheessa. Kirjat vahvistavat asemiaan kuuntelulla. Äänikirjat ovat kehittyneet huimasti ja erityisesti lukijat pystyvät jo luomaan hyvän kuuntelutunnelman. Äänikirjojen liikkeellelähtö on vain ollut jotenkin hidasta.

Kirjojen kuuntelu on oivaa, koska sitä pystyy luureilla tai napeilla toteuttamaan melkein missä vain. Ainoa paikka missä itse en siihen pysty on luonto kaikkine herkkine äänineen. Mutta muuten lenkkeillessä, siivotessa, kauppareissuilla jne. 

Kuuntelu on siis kovasana – kuunnella televisiota ja kuunnella kirjoja. Kuunteluhan on kaiken hedelmällisen kanssakäymisen peruslähtökohta. Kuuntelemalla opit uutta ja puhumalla toistat vain asioita, joita jo tiedät.

Katsominen kasvattaa vain typerään epäolennaiseen, ulkonäkökeskeisyyteen. Miltä mikäkin näyttää, eikä mikä on todellisuus.

Kirjoittamistakin kannattaisi harjoittaa viestinnässä - enemmän kuin pelkkiä hymiöitä. Kirjoittaessa on aina hiukan enemmän aikaa miettiä mitä onkaan sanomassa ja kenelle ja kuinka, kuin pelkkää höpöttämistä päästäkseen porukan keskipisteeksi. 

Ja tietenkin tämänkin voit kuunnella Finnradio.fm 3.8.2022 alkaen

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio.fm, kuuntele, kirjoita, lue, hiljaisuus, toimittaja, video, MTV#, Yle, vpn, adblogger,

Yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa

Sunnuntai 25.8.2019 klo 8.54 - Kauko Niemi

Vai mitenkähän päin se nyt oikeasti olikaan. Joka takauksessa kuvien manipulointi on nykyisin jokaisen käynnykänkäyttäjän keino saada kuville tykkäyksiä.

Kuvankäsittelyssä ei tarvitse kuin valehdella värien säädöillä ja kerää heti peukkuja. Yksikin auringonlaskukuva luonnollisimmillaan on jo turruttanut katsojat ja nyt pitää saada paljon lisää värejä ja dramatiikkaa. Värisäädöt kaakkoon ja taas tulee peukkuja

Lohdutan teitä jokaista, etten minäkään julkaise yhtään kuvaa suoraan kamerasta. Kameroiden tekniikat eivät sittenkään ole kilpailukykyisiä silmälle. Kuvia terävöitän teknisesti, suoristan horisontit sekä rajaan epäolennaisia reunoja pois. Myös moni kuvaussuunnitelma saa myös odottaa oikea valaistusta, jos vaan ikinä on aikaa. Harva tavallinen kuvien katselija tiedostaa olenko ottanut kuvan kännykällä vai järjestelmäkameralla. Molempien kuva-aihiot tulevat raakakuvina.

Tokihan kuvakerronnassa voi ja osin jopa pitää joitakin asioita korostaa, kun taas dokumentissa ei passaisi liioitella. Kun laitat vaikkapa tavaraa nettipalstalle myyntiin, niin kyllähän se on perempi olla totuudenmukainen kuva myytävästä tuotteesta. Viime aikoina kiinteistövälittäjät ovat saaneet tutaa täysin väärän mielikuvan luonnista myytävästä kohteesta.

Laihduttaminen, lihottaminen tai jotenkin muuten vaikkapa ihmisen mittasuhteiden muuttaminen ei ole teknisesti järin vaikeaa, saati kuvien yhdistäminen. Lähettää selfieitä Kiovasta vaikka todellisuudessa olisi Kälviällä.

Tänään kuka tahansa pystyy käsittelemään kuvia siinä missä reilu 10 vuotta sitten käsittelyn hoiti huippuammattilainen erikoislaitteillaan. Nyt nämä ammattilaiset joutuvat tekniikan vyöryssä miettimään elantonsa uudelleen.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen kuvaaja on erikoistunut toimeentulonsa takaamiseksi on lasten hampaisiin. Hän lupaa rakentaa kuvien lapsille virheettömät hampaat siis ainakin hymykuvissa. Tässä sitten mennäänkin jo kovasti paljon valheelliselle linjalle.

Viime viikolla ilmestyneen Tommi Läntisen kirjan kansikuva on niin siloteltu, että kovasti vaikea on tunnistaa itse kohdetta. Miksi? Kuitenkin haastattelukuvissa 60 vuotias pörrötukka näyttää Tommi Läntiseltä studiomeikeissään.

Kuvilla hauskutteluun lankesi varsin moni suomalainenkin. Facebookissa ilmestyi ”hauska” leikki, miltä minä näytän vanhana. Niin sanottu tekoäly muokkasi hetkessä jokaisesta vanhuudenkuvan.

Pian paljastui, että operaation takana oli venäläinen enemmän tai vähemmän hakkerihenkinen tiedonkeruu projekti. Tähän mennessä ei kuitenkaan ole tullut julkisuuteen, kuinka tietoja olisi todellisuudessa käytetty. Ehkä sekin aika vielä tulee.

Viimeaikaiset uutiset ovat paljastaneet, ettei paparatsien työ olekaan niin kovin vaikeata ja haasteellista kuvata salaa julkkiksia ja juoruillen paljastaa julkkisten yksityiselämää koko maailmalle.

Maailmantähdet lavastavat surutta paparazzikuvia pysyäkseen pintakermassa. Ilmiö on yllättävän yleinen, vaikka siitä ei juuri puhuta. Näin pysytään julkisuudessa tarkasti varjellun salarakkaan kanssa.

Kaikki edellä mainittu on enemmän ja vähemmän harmitonta asioiden korostusta ja vääristelyä ja fiinistelyä, jotka sitten joskus kolahtavat kuvaajan tai mallin omaan nilkkaan. Kokonaan eri asia on informaatiovaikuttaminen, missä suurella rahalla tuotetaan jatkuvaa kuvavalehtelua.

Tuorein esimerkki vaikkapa viime viikolta, missä vanhalla videolla luotiin huhua huippunyrkkeilyottelusta, jota ei ollut tarkoituskaan koskaan toteuttaa. Kahden minuutin videosta maksettiin yli kahden miljoonan dollarin kuvauspalkkio entiselle maailmanmestarille.

Monet muistavat Ranskan keltaliivien kuvamateriaalia rankoista katutappeluista, mitkä eivät liittyneet lainkaan sen hetkisiin kahakoihin. Tai jos olet seurannut tämän hetkisiä Kiinan ”virallisia” julkaisuja Hongkongin mielenosoituksista. Kuvatuotanto tukee hyvin Kiinan luokittelemaa terrorismi-leimaa. Youtube sulki viime viikolla yli 200 kiinalaista tiliä, jotka tuottivat väärää tietoa Hongkongin demokratialiikkeestä.

Kuvilla valehtelu on ihan yhtä todellista kuin puheilla ja kirjoittamalla valehtelu. Medialle tämä on ykkösluokan haaste pysyä totuudessa. Kuvilla kikkailussa on toistaiseksi vielä suurempi vaara jäädä faktantarkistajien haaviin - onneksi!

Tämä on kuultavissa podcastina www.finnradio.fm nettiradiossa ma 19.8.2019 alkaen ma ja ke klo 08:00 sekä to ja pe klo 14:00 (paikallista Espanjan aikaa)

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Finnradio, valokuva, video, kuvamanipulointi, paparazi, keltaliivit, Hongkong

Kun myyntimateriaalista syntyy käyttöohje

Tiistai 26.2.2013 - Kauko Niemi

Kerrankin olisin valmis lukemaan käyttöohjeita, jotta oppisin käyttämään Windows 8. Vaan en löydä käyttöohjeita enkä opi.

Väistämättä tulee mieleeni oma sisäinen ohjeeni vuosien takaa, kun kuuntelin tiedotustilaisuuksissa insinöörejä ja luin heidän lehdistötiedotteita.

”Tietokoneella voidaan käsitellä tietoa.” Kaikkea voidaan tehdä, mutta mitä sitten oikesti tehdään ja miten. Tietokoneella voidaan käsitellä tietoa, mutta normaalisti sillä keitetään kahvia. Niinkö?

Windows 8 käyttöohjeistus on suoraa myyntimateriaalia. Lukuisat videot kertovat kuinka voit muokata sitä hankalaa etusivua. Kuinka voit sipaista oikealta tai vasemmalta, ylhäältä tai alhaalta sen sijaan että kerrottaisiin kuinka monta ylimääräistä toimenpidettä sinä joudut tekemään entiseen verrattuna, jossa kaikki oli nähtävissä yhdellä silmäyksellä.

Ohjeissa kerrotaan kuinka voit yhdistää vaikkapa sen office-outlookin Microsoft-tilin uuteen outlookiin eikun hotmailiin eikun mikä sen nimi nyt missäkin tekstikappaleessa onkaan. Yksikään video tai teksti ei kerro tarkkaan miten se yhdistäminen, synkronointi tehdään.

Kaiken maailman asioita voidaan tehdä  - mutta tarkasti ottaen miten? Siihen sai aikoinaan vastauksen vaikkapa käyttöohjeesta, käyttäjän käsikirjasta. Nyt olisi tarpeen myös kertoa kun ennen teit näin, niin nyt se tehdään näin.

Pelkkien kukkaketovideoiden ja onnellisesti hymyilevien ihmisten katselu ei auta rakentamaan itselle työympäristöä, missä samat tiedot ovat aina käytettävissä. Missä jokainen työrupeama vaatii 3-5 sovelluksen samanaikaista käyttöä ja 5-10 nettisivun samanaikaista aukioloa ja niiden välillä loikkimista mahdollisimman pienellä klikkausten määrällä.

Tämän päivän netillä ja videoilla pystyy rakentamaan vaikka minkälaisen matriisin ja antamaan ohjeet miten asia hoidetaan, eikä mitä voidaan hoitaa.
Oletko yrittänyt Windows 8 ja IE 10 yhdistelmällä ladata koneellesi Adoben Flashia. Pääset sellaiseen luuppiin, ettei ole tosikaan. Mene työpöydälle ja tee se Firefoxilla ja Flash asentuu koneellesi kahdella klikillä.

Minä lasken toimintojen käytettävyyttä kuinka monella klikkauksella tai sipaisulla pääsen käsiksi asiaan. Kaksi on aika siedettävä.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Windows 8, käyttöohje, video, käytettävyys,

Video on seuraava kasvutrendi

Perjantai 30.3.2012 - Kauko Niemi

Ei tarvitse olla suurikaan ennustaja, kun voi sanoa, että videon asema viestintä-mixissä on nopeimmin kasvava alue. Suomalaisista 67 prosenttia pitää liikkuvaa kuvaa, videota parhaana tapana välittää viestejä. Tutkimuksessa näytettiin sama viesti kolmella eri tavalla. Kuvan ja äänen yhdistelmään uskoi 21 prosenttia vastaajista ja pelkän kuvan voimaan neljä prosenttia.

Luvun ilmenevät tällä viikolla julkaistusta TNS Gallupin tekemästä tutkimuksesta, johon vastasi 1085 suomalaista ikäryhmässä 16 – 64 vuotta. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin tämän vuoden alussa.

Aiemmista tutkimuksista on jo tiedossa, että ihminen muistaa kuulemastaan noin 10 prosenttia, näkemästään 35 prosenttia ja näiden yhdistelmästä 65 prosenttia.

Tällä hetkellä näyttää voimakkaasti siltä, että vastaanottajat ovat niin henkisesti kuin teknisesti valmiita vastaanottamaan informaatiota videomuodossa. Tietoliikenneyhteydet ovat jo pääsääntöisesti riittävän nopeat videon vastaanottoon. Peräti 30 prosenttia suomalaisista käyttää jo mobiililaitteita liikkuvan kuvan hyödyntämiseen viikoittain.

Videon ensimmäinen hypehuippu on nyt näköjään ohitse. Video mielletään pitkälti viihteen välitysmuodoksi, niin kuin se tähän asti pitkälti on ollutkin. Videon piilevä voima alkaa nyt toteutua sitä myöden kun se mielletään tehokkaaksi osaksi muuta viestintää ja osataan yhdistää kokonaisuudeksi.

Tilanne on hieman sama kuin kymmenisen vuotta sitten kotisivujen kanssa. Kotisivuja tehtiin erillisinä hankkeina, eikä niitä osattu integroida esimerkiksi yrityksen muuhun toimintaan. Verkkokaupat ovat kuitenkin nyt melko yleinen osa yritysten liiketoimintaa.

Videon asema on tällä hetkellä ensimmäisen hypehuipun jälkeisessä kuopassa. Erillisistä jopa huonosti toteutetuista videopätkistä ei ole saatu toivottua hyötyä, koska ne on tehty ja jätetty toimimaan yksinään ja liian usein jopa unohdettu kokonaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista mieltää viihteen ja videon lähelle toisiaan. Toki videon yksi vaikuttava voima on viihteellisyys, mutta se ei kuitenkaan saisi toimia keskeisenä elementtinä kun tuotetaan videoita vaikkapa asiakastyytyväisyyden ylläpitoon, sisäiseen markkinointiin, tuotteiden ja palveluiden käytön ohjaamiseen.

Videon asema ja merkitys verkkoliikenteenohjaajana verkkosivuilla on erittäin merkittävä. Tämä unohdetaan valitettavan usein, kun videota käytetään vain kuvan korvikkeena jonkin artikkelin yhteydessä sivulla kymmenen.

Videon voima on niin suuri, ettei sitä pidä missään tapauksessa jättää offline-asentoon. Se on osattava myös optimoida hakukoneiden saaliiksi.

Jos tähän asti video on ollut vain kallis visuaalinen elementti, on nyt korkein hetki tehdä täyskäännös ja lähteä liikkeelle voimakkaimmin vaikuttavasta elementistä, videosta ja antaa se raivata myönteistä tietä tuotteiden myyntiin, asiakastyytyväisyyteen, tuotteiden oikeaan käyttöön.


 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: video