Kuttuuriperimä ohjaa muutosten nopeutta Turkissa, Puolassa, Unkarissa, Venäjällä ja Kiinassa

Keskiviikko 20.7.2016 klo 15.51 - Kauko Niemi


Muutokset taaksepäin eivät tapahdu vallankumouksella, vaan hiljaa hiuttamalla, kuten on nyt käynyt Turkissa, tapahtuu Unkarissa ja Puolassa.

Venäjällä ja Kiinassa ei sinänsä mitään käännöstä taakse päin ole tapahtunut. Näissä yhdyskunnissa varjellaan olemassa oloa ja keksitään sitä mukaa uusia säännöksiä, kun joitain muutosuhkia on näkyvissä. Jopa Kiinassa kiellettiin juuri kaikki Englannin kieliset mobiilipelit ja Venäjällä ollaan kauhuissa Pokemon tulosta. Joku uusi laki tulee varmasti aivan muutaman viikon sisällä, millä Pokemonin käyttöä rajoitetaan.

Kiinan kohdalla hivutustekniikka toimii voimakkaasti Hong Kongissa. Siellä luodaan jatkuvasti säännöksiä, jotka tulevat Manner-kiinasta. Uudet nimitykset hyväksytään Pekingissä ja kiinalaiset yritykset eivät saa mainostaa vapaissa hong kongilaisissa lehdissä. Kaksi lehteä on jo kuihtunut pois taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Turkki on hyvinkin lähellä sisällissotaa. Siellä on riittävän voimakas kulttuuriperimä jo 1900-luvun alkupuolelta asti ja ihmiset ovat oppineet arvostamaan vapaata ajattelu ja tekemistä. Heillä on kokemusta vapaudesta ja vapaasta ajattelusta.

Unkarilla on myös pitkähkö kulttuuriperimä ja kokemus vapaudesta, joten siellä hivutustekniikka tulee kestämään pitkään. Toisin kuin Puolassa, missä on kokonaisia sukupolvia, joilla ei ole kokemusta todellisesta vapaudesta. Puolassa voi tapahtua nopeastikin mitä tahansa.

Venäjä on maa, missä kukaan ei koskaan ole kokenut omilla aivoilla ajattelemista. Muutamaa oligarkkia lukuun ottamatta. Kansaa voidaan ja manipuloidaan mennen tullen ja sama on Kiinassa. Sinä hetkenä, kun Venäjän ja Kiinan ”muurit” murtuvat tilanne on monin verroin vakavampaa kuin yhden Turkin sisällissota.

Kiinan ja Venäjän kohdalla kuitenkin tulee olemaan sukupolvien kestävä rupeama.

Turkin virhe on nyt se, että hivuttaminen etenee liian nopeassa tahdissa ja siinä tuli seinä vastaan. Seuraavana rytiseen Unkarissa ja sitten Puolassa. Kukaan näistä kolmesta ei onnistu palaamaan sata vuotta taaksepäin. Hyväksyttävä muutos tarkoittaa uuden tulemista.

 

Avainsanat: Turkki, Unkari, Puola, Venäjä, Kiina


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini