Suomessa on puolet liikaa rakennusmiehiä

Perjantai 30.7.2010 - Kauko Niemi


Erimielisyydet rakentamisesta ja remontoinneista ovat nousseet jyrkästi. Remontteihin liittyvät ongelmat työllistävät kuluttajaneuvontaa selvästi aiempaa enemmän.

Huhtikuun loppuun mennessä remonteista on tullut 1 329 valitusta, mikä on yli 30 prosenttia  enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Vain käytettyjen autojen kauppa poikii enää enemmän valituksia.

Tuttavaperheeni kirjoittaa tänään Facebookissa : ”Terassilasien asentaja oli huuli pyöreänä kun huomasi että edellinen häiskä oli mitannut kaikki seinä- ja kattolasit väärin. Nyt siis pihassa muutama lava väärän mittaisia laseja ja profiileita. Niin ja vasta neljäs peräkkäinen remppafirma teki oharit kylppärin suhteen eikä ilmesty paikalle vaikka oli sovittu.”

Toinen tuttavani ja itsekin tiivisti suunnittelemassa putkiremonttitalon muutostöitä. Tästä projektista syntyi nykyaikainen tarina hiiri kissalla räätälinä. Oikeastaan yksikään asia ei mennyt niin sanotusti nappiin.

Eniten asiassa tietenkin harmittaa se, ettei kukaan rakennustyömaalla vaivaudu kysymään/tarkistamaan asioita. Paikan päällä arvotaan asioita ja arpaonni on harvinaisen huono.

Arpaonni voisi olla parempikin, jos yhdelläkään rakennusmiehellä olisi niin sanotusti silmää ja vähäisintäkään kokemusta vaikkapa asunnon siivoamisesta normaalissa arkielämässä.

Tuntuu oikein pahalta, että tekee tuntitolkulla suunnittelutyötä. Kiertelee päivätolkulla kauppoja varmistelemassa mittoja ja sitten joku suhasee asioita vain sillä tavoin, kun se on helpointa ja yksinkertaisinta toteuttaa. Viis veisaamatta sovituista suunnitelmista. Ei siitä kylppäriä tullut, no mikäs siitä sitten tulisi? (likapyykkivarasto varmaankin)

Nämä pari esimerkkiä ja Kuluttajaviraston faktat tarkoittavat, että Suomessa on vähintään puolet liikaa rakennusmiehiä ja naisia. Jos asiat tehtäisiin kerralla, eikä kolmeen neljään kertaan, vähenisi työmäärä melkoisesti. Paljonko säästyisi materiaalikuluja jne.

Tiedän että se on mahdollista rakentaa kerralla. Oma kämppäni rakennettiin sata vuotta vanhaan taloon koolingeista kattoon sähköineen ja putkineen täysin uudestaan, eikä yhtään kohtaa rakennettu kahteen kertaan.


Kommentit

2.8.2010 16.10  Liisa Kirves

Et mainitse tekstissäsi, mitä kieltä esimerkkiesi remontoijat puhuvat. Epäilen, että "hoono soomi".
Kyllä tässä maassa on vielä kunnollisiakin rakennus- ja remonttimiehiä, joilla on ammattitaitoa ja -ylpeyttä, jotka tekevät kerralla kunnollista ja lisäksi hännittävät muiden tekemiä "susia", ja vielä maksavat kaikki lakisääteiset maksut ym velvoitteet. Mutta nämä eivät pärjää kilpailutuksessa, ja tulokset ovat sitten sen mukaisia. Hyvää ja halpaa ei saa samassa paketissa, vieläkään. Jos tarvitset työnsä laadusta vastaavia miehiä, ota yhteyttä!
Liisa Kirves, kirvesmiehen miniä, vaimo ja äiti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini