Mitä eroa on varkaudella ja kidnappauksella?

Keskiviikko 25.8.2010 - Kauko Niemi


Monesti olen miettinyt miksi koiranpentu tai koira varastetaan. Lapsi tai aikuinen kidnapataan. Kyseessä on samansisältöinen toimenpide.

Kansainvälisen lehdistön ylivoimaisesti yleisin koirauutinen on koiran varastaminen ja erityisesti pennun. Meillä kotosuomessa näyttää pulpahtavan yhä useammin uutisiin koiran varastaminen.

Todella sääli, että elävältä olennolta riistetään vapaus. Todella sääli, jos ei enää voi piipahtaa maitopurkkia ostamassa, ilman koiran vartiointia, niin kuin Turussa tapahtui keväällä. Tai murtovarkaiden kiinnostus kohdistui koiraan ja tietokoneeseen Vaasassa kesällä.

Tähän mennessä törkeyden huippu tapahtui viime sunnuntaina Seinäjoella, missä
seinäjokelainen nainen oli ilmoittanut myyvänsä kymmenen koiranpentua. Häneen otti yhteyttä ostotarkoituksessa pariskunta, joka saapuikin Seinäjoen keskustassa sijaitsevalle asunnolle katsomaan pentuja.

He ilmoittivat ostavansa pennuista kaksi 500 euron kappalehintaan. Koska pennut olisivat olleet luovutusiässä vasta kolmen-neljän viikon kuluttua laadittiin kaupasta varaussopimus.

Pariskunnan poistuttua myyjä havaitsi yhden pennuista kadonneen. Yritettyään ottaa yhteyttä pariskuntaan sopimuksessa olevien tietojen perusteella hän totesi ne perättömiksi.

Yhdysvalloissa pentuvarkaudet ovat yleisiä, koska suuri määrä pentuja myydään eläinkaupoissa ja pentuja varastetaan kaupasta kuin mitä tavaraa tahansa.

Sen ymmärtää, että tavaraa voidaan varastaa. Tavara ei tunne mitään vaikka se vaihtaisikin omistajaa, mutta alle luovutusiässä oleva pentu ei selviä omistajanvaihdosta noin vain.

Pahimmassa tapauksessa pentu on jo myyty muutamaan kertaan eteenpäin. Sille on voinut käydä kuin minun tietokoneelle, joka murrettiin autosta ja poliisin mukaan se ehdittiin myydä viidessä päivässä seitsemän kertaa.

Varkaus tuntuu lievältä ilmaisulta vaikka kyseessä olisikin ”vain” koira. Onhan se kuitenkin tunteva, elävä olento, joka tuskin lähtee vapaaehtoisesti uudelle omistajalle.

Wikipediassa kidnappaus (engl. kidnapping) eli ihmisryöstö on rikos, jossa henkilö kaapataan eli hänen vapautensa viedään vastoin hänen tahtoaan. Sanan alkuperäinen tarkoitus on kirjaimellisesti lapsenryöstö, mutta nykyisin sen käyttö on laajentunut koskemaan kaikkia vapaudenriistoa koskevia tapauksia.



Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini