Miksi meitä varjellaan terveellisiltä bakteereilta

Perjantai 3.12.2010 - Kauko Niemi


Meitä hallitaan ja muka suojellaan lainsäännöksin pikku hiljaa kaikesta. Kenenkään ei enää tarvitse ottaa vastuuta tekemisistään eikä ajatella omilla pikku aivoillaan.

Se mikä ei ole laissa ja asetuksissa kielletty on sallittu. Tosin sallittuja asioita on yhä vähemmän ja vähemmän. Meitä suojellaan jo vastustuskykyä kehittäviltä bakteereilta. Ylihygieenisyys ajaa lisääntyvään vastustuskyvyn puutteeseen ja lisääntyviin allergioihin.

Tänään perjantaina Mikko Lappalainen todistaa väitöstilaisuudessaan, että koiralla on myönteisiä vaikutuksia lasten immuniteetin kehitykseen ensimmäisten elinvuosien aikana.

Allergioiden hoidoissa ollaan myös perääntymässä hyvää vauhtia siitä ajatuksesta, että vältetään allergian aiheuttajaa. Nyt etsitään ratkaisuja siedätyksestä.

Koiran myönteistä vaikutusta on tutkittu aiemminkin ja useissa tutkimuksissa on päädytty samaan tulokseen kuin Lappalainen väitöstutkimuksessaan.

Käytännössä lainsäätäjämme toimii kuitenkin vastoin näitä ajatuksia. Lainsäätäjä on päättänyt eristää meidät hyviltä mikrobialtistuksilta, jotka vahvistaisivat immuniteettiämme.

Surkuhupaisaa on vaikkapa se, että Hyvinkään koirakylpylä ei saa lupaa pitää kahviota tiloissaan missä liikkuu koiria. Kuitenkin samat koirat ja ihmiset ovat yhteisissä keittiöissään joka päivä. Koirakylpylään keskellä ei mitään, tuskin koskaan eksyy muita kuin koiraihmisiä. Kahviautomaatti kuitenkin sallitaan. Ime kun sen mukeja ei tarvitse erikoissuojella.

Johanna Tukiaisen ravintolassa tehty tv-haastattelu keskeytyy, kun ravintolan henkilökunta käy huomauttamassa, että kassissa oleva koira pitää poistaa ravintolatiloista.

Kesäterasseilla koiria ei hevin sallita, mutta heti terassirajan ulkopuolella ne voivat kyyhöttää.

En nyt tarkoita, että koiran ja sen terveyttä edistävien bakteereiden kanssa pitäisi päästä joka siunaaman paikkaan. Mutta liiallisesta varjelusta on enemmän haittaa kun hyötyä.

Istuin viime viikolla Wienissä McDonalsin hampurilaisravintolassa ja viereisessä pöydässä oli tällaisia asiakkaita. Ja käytävällä taapertaa hieman pienempikokoinen. Wieniläisessä apteekissa tapasin irrallaan olleen koiran kiltisti isäntäänsä seuraten. Ovatkohan itävaltalaiset kovasti sairaampia huonon hygienin takia vai jopa terveempiä kuin suomalaiset.

wienmakkari.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini