Koiran ostaja - älä tue pentutehtailua

Keskiviikko 26.1.2011 - Kauko Niemi


Kuinka yksinkertaista olisikaan tuhota pentutehtaat. Kukaan ei osta yhtään koiranpentua, ennen kuin on nähnyt pennun emon ja pennun kasvuympäristön. Että mukana ovat aidot paperit. Käytäntö on valitettavasti erilainen.

YLE saa tämän viikon ohjelmistaan kunniamaininnan. Silminnäkijä maanantai-iltana ja Ajankohtaisen kakkosen jatko tiistai-iltana. Tuollaisen kiihkottoman ja asiallisen tiedon levittäminen on kunniamaininnan arvoista. Kyse on eläinten hyvinvoinnista sekä kuluttajasuojelusta. Jatkuvasti on niitä ihmisiä, jotka ymmärtämättömyyttään menevät halpaan ja maksavat halvasta pennusta loppujen lopuksi enemmän kuin ostaessaan aidon rotukoiran.

Pentutehtailua ruokkivat ne ihmiset, joiden maltti pettää ja koirakuumeen iskettyä pentu pitää saada heti eikä viidestoista päivä vaikka marketin parkkipaikalta. Kukaan ei ostaisi olohuoneen nurkkaansa televisiota, jonka valmistajasta ei ole tietoa, eikä sarjanumerosta. Tai kun ostat porsaan kyljyksiä, niin niidenkin alkuperä on selvitettävissä.

Tilanteen hyväksikäyttäjiä löytyy ja on varsin merkillistä, että esimerkiksi sama espoolaismies voi jatkaa toimintaansa sakoista huolimatta ja käyttää hyväkseen ihmisten mustaa hetkeä toinen toisensa jälkeen. Nyt hänenkin toimintansa on menossa vihdoin raastupaan arvioitavaksi.

YLE:n kanavia toivottavasti katsovat muutkin kuin vannoutuneet koiraihmiset. Vaikkapa Hauva.comin sivuilla tällaiset aiheet ovat enemmänkin vanhan toistamista. Ihmettelyä kuinka pentutehtailu voi yleensä toimia näinkin laajasti.

YLE:n Silminnäkijääkin oikeampi media olisi joku nuorten ohjelma ennen kello 22:05:tä tai nuorison suosiossa oleva lehti. Taitaa vaan olla vaikea löytää hetkeen sopivaa juttukulmaa.

Ehkä mediassakin herätään kosiskelemaan uutta yleisöä, kun huomataan kuinka suuria, aktiivisia koirien puolustusryhmiä syntyy Facebookissa pienessä hetkessä. Tosin niistäkään kaikki eivät ole tavoittelemisen arvoisia.

Pentutehtailussa on kyse paitsi pentujen perushyvinvoinnista, niin myös eläinrääkkäyksestä. Häkissä elävä synnytyskone, jota pennunostaja ei koskaan pääse katsomaan, on pahemman luokan rääkkäystä. Jokaisesta mahdollisesta kiimasta otetaan kaikki mahdollinen irti. Rahaa säästäen ulkoisista olosuhteista ja muusta huolenpidosta puhumattakaan.

Vastuu on toki ostajalla. Hän voi päättää tukeeko pentutehtailua vai ei. Eikä päätöksen tekeminen puolesta tai vastaan ole vaikeasti selvitettävä asia, kunhan ensin tiedostaa mitkä perusasiat pitää aina tarkistaa ja vaatia.

Viime viikolla presidentti Halosen vahvistama eläinsuojelulaki saattaa vaikuttaa jonkin verran pentutehtailuun. Tämäkin laki on voimaton mitä Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuu. Lakimuutos tuo tullessaan kesäkuun alussa eläintenpitokieltorekisterin.

Rekisteriin kootaan tiedot eläinsuojelurikosten yhteydessä tuomituista eläintenpitokielloista. Tuomioistuimilla on vastedes velvollisuus ilmoittaa määräämistään kielloista Oikeusrekisterikeskukselle.

Jokaiselle koiranostajalle rekisteri ei ole avoin. Laki sallii viranomaisten lisäksi, että perustellusta eläinsuojeluun liittyvästä syystä tietoja voidaan antaa esimerkiksi tilanteissa, joissa ollaan myymässä eläintä tai sijoittamassa sitä ulkopuoliseen hoitoon.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini