Koiraa ei huijata

Tiistai 21.6.2011 - Kauko Niemi


Koirien omistajat väittävät usein, että heidän lemmikeillään on käsittämätön kyky ymmärtää heidän mielialojaan. Omistajien mukaan heidän karvaiset ystävänsä kykenevät tunnistamaan väsymyksen, masennuksen ja sairauden, vaikka omistaja yrittäisi piilotella niitä.

Tiedemiesten tuoreimpien selvitysten mukaan koiranomistajat ovat kuin ovatkin oikeassa. Koirat tunnistavat erilaisia ilmeitä, vaikka niitä ei olisi erikseen opetettu siihen eli kyky on siis koirille luontainen.

Floridan yliopistossa tehtiin kaksi koetta, joissa tutkittiin koirien käyttäytymistä suhteessa niiden villin kantamuodon eli suden käytökseen. Eläimille tarjottiin tilaisuus kerjätä ruokaa kahdelta ihmiseltä: toinen ilmeili ystävällisesti ja toisen ilme oli välinpitämätön. Sekä sudet että koirat lähestyivät ystävällistä ihmistä, mikä tutkijoiden mukaan osoittaa, että kyky tunnistaa ihmisen ilmeet on lajeilla synnynnäinen.

Vähemmän on tutkittu koiran ylivoimaista hajuaistia tunnistamaan emännän tai isännän tilaa. Koiria koulutetaan haistamaan vaikka millaisia asioita sienistä syöpään, rahasta piraattilevyihin. Yhdysvaltalainen ystäväkoira kieltäytyi aika ajoin menemästä tiettyjen ihmisten huoneisiin hoitokodissa. Jälkeenpäin osoittautui että kieltäytymistapauksissa henkilö oli kuollut muutaman päivän sisällä. Koira haistoi ja reagoi lähestyvään kuolemaan.

Sota-aikana koirat haistoivat ja tunnistivat venäläisiä sotilaita ominaishajun perusteella. Ihmisillä on ominaishajunsa, joka ei muutu vaikka hänelle syötettäisiin erilaista ruokaa ja pestäisiin eri hajuisella saippualla.

On myös arvioitu, että ihmisen suuttuessa lisääntyvä adrenaliini aiheuttaisi ihmisen kehossa hajumuutoksia. Tällöin koira ei vaistoaisikaan vihaista ihmistä, vaan haistaisi sen. Jos koira reagoikin ihmisen hajumuutoksiin, tällöin ei auta hapaat irvissä hymyileminen, eikä muukaan näytteleminen. Koiran käsittämätön kyky ymmärtää omistajan mieliajoja saattaisikin osin perustua hajumuutoksiin, eikä ilmeisiin.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini